eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Elzárta a palesztin pénzcsapot Izrael

Nem utal át pénzt a Palesztin Hatóságnak és korlátozza a palesztinok utazását az izraeli kormány. A kabinet azután döntött az újabb büntetőintézkedésekről, hogy szombaton letette a hivatali esküt a Hamász radikális szervezet tagjainak többségével megalakult palesztin parlament.

Izrael terrorszervezetnek tartja a Hamász palesztin mozgalmat, ezért döntött a pénzutalások felfüggesztése és a palesztinok utazásának korlátozása mellett.

Izrael eddig havonta közel 50 millió dollárt utalt át a Palesztin Hatóságnak, ami utóbbi költségvetésének mintegy egyharmadát jelentette. A testület ebből fedezte a mintegy 140 ezer fős hivatalnoki gárda és a 60 ezer rendőr, illetve biztonsági ember fizetését.

A döntés előtt nem sokkal Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök azzal az indokkal zárta ki az együttműködés lehetőségét a Palesztin Hatósággal, hogy a Hamász radikális mozgalom lett a palesztin parlament fő ereje.

Megnevezték a palesztin miniszterelnök-jelöltet

Iszmáil Haníjét jelölte a kormányfői posztra a Hamász radikális palesztin mozgalom. A 43 éves politikus a radikális szervezet politikai bizottságának tagja, ő vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamenti választásokon. Korábban Ahmed Jaszin sejk, a Hamász alapítójának és szellemi vezetőjének egyik fő munkatársa volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×