eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megjelent a pápa első enciklikája

Elkészült XVI. Benedek pápa első enciklikájának magyar fordítása. A "Deus caritas est", vagyis Az Isten szeretet kezdetű enciklikát ez év január 25-én adták ki.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára elmondta: a pápa újra megerősíti, hogy egyházi személyeknek nem, de a laikusoknak, az elkötelezett keresztényeknek részt kell venniük a politika formálásában, a társadalom átalakításában.

Veres András püspök kiemelte: XVI. Benedek pápa az enciklikában az egyházi szervezetek összefogását sürgeti más egyházak és a civil szféra szervezeteivel.

Provokatív enciklika

A konferencia titkára szerint provokatívnak is tekinthető az enciklika azon része, amelyben a marxizmussal kapcsolatban fogalmaz meg kritikát a pápa.

Hozzátette: a marxizmus azért kritizálta a kereszténységet, amiért intézményesen végzi a szeretet gyakorlását, mert ezzel egy igazságtalan struktúrát akar bebetonozni. A körlevél erre válaszul azt tartalmazza, hogy ha a marxizmus fenntartja ezt a kritikát, akkor egy nagyon embertelen politika megvalósulását szolgálja.

Ugyancsak provokatívnak nevezte azt a részt, amely arról szól: az egyház nem tudja, nem is akarja felvállalni az igazságosabb struktúra felépítését, hiszen ez a politika feladata.

A pápa újra megerősíti, hogy egyházi személyeknek nem, de a laikusoknak, az elkötelezett keresztényeknek igenis részt kell venniük a politika formálásában, a társadalom átalakításában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×