eur:
394.03
usd:
364.03
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Internetes keresők segítenek a kínai ellenzék elnyomásában?

Azzal vádoltak meg négy vezető amerikai technológiai céget, hogy segítik a kínai kormányt a politikai ellenzék elhallgattatásában. Az üzleti etikával foglalkozó amerikai kongresszusi meghallgatáson a Microsoftnak, a Yahoo-nak, a Cisco Systems-nek és a Google-nek kellett szembenéznie az amerikai törvényhozók kritikájával.

Tom Lantos, a nemzetközi kapcsolatok albizottság rangidős demokrata képviselője a cégek képviselőihez szólva szégyenteljesnek és undort keltőnek nevezte kínai intézkedéseiket, és hozzátette: nem érti hogyan tudnak aludni vezetőik.

Tom Lantos szerint számos nyugtalanító eset történt, amelyben a cégek a profit érdekében beadták a derekukat Pekingnek.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet azzal vádolta meg a Yahoo-t, hogy információkkal segítette két kínai internetes szerző azonosítását és elítélését.

Li Zsi 2003-ban 8 évet kapott a hivatalos korrupciót kritizáló internetes írásáért, Si Tao írót pedig 10 évre ítélték tavaly áprilisban, mert az emberi jogok megsértéséről írt.

Blokkolják a politikailag érzékeny szavakat

A Google a múlt hónapban került össztűz alá, amikor bejelentette: blokkolja a politikailag érzékeny szavakat kínai keresőoldalán a Peking által támasztott követelményeknek megfelelően.

A Microsoft és a Yahoo januárban közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy egyedül nem képesek nyomást gyakorolni a világ kormányaira.

A szerdai kongresszusi meghallgatáson a cégek iránymutatást kértek arra nézve, hogyan is működhetnének a legjobban a kínai piacon.

A profit feltétele az öncenzúra?

Elliot Schrage a Google nevében kijelentette: a kínai piacon való megjelenés követelményeinek része az öncenzúra, és bár ez ellentétes a Google alapelveivel, mégis úgy döntöttek, hogy belépnek a kínai piacra, mert úgy vélték, ha tökéletlenül is, de hozzá tudnak járulni az információhoz-jutás kiterjesztéséhez.

Kínában ma 111 millióan használják az internetet, 64 millióan szélessávú internet-eléréssel rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×