eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Titokzatos gyermekvakság terjed Brazíliában

Eddig azonosítatlan kór terjed egy észak-brazíliai város gyerekei között. A tudósoknak és orvosoknak tavaly november óta nem sikerül rájönniük, hogy mi okozza több száz gyerek szembetegségét.

A kórban szenvedő 365 gyermek közül eddig hárman veszítették el teljesen látásukat, ketten pedig fél szemükre vakultak meg.

A kór csak Araguatins város gyerekeit érinti, a környező területek lakóit nem. Mivel a szakemberek azt felételezik, hogy valamilyen módon az Araguaia folyóhoz kapcsolódhat a fertőzés, megtiltották a város melletti folyóban a fürdést.

Egy helyi járványügyi szakember szerint egyelőre semmilyen lehetőséget nem zárnak ki. Az egyik eshetőség például az, hogy egy helyi csigafaj terjeszt valamiféle gombát, baktériumot, vírust, vagy parazitát, de előfordulhat, hogy a helyi növényzet vagy egy, a folyónál élő állatfajta terjeszti vagy okozza a betegséget.

Az illetékes egészségügyi szakemberek várhatóan hamarosan megbeszélést hívnak össze a kórt kutató specialisták részvételével, hogy megpróbáljanak konszenzust kialakítani abban a kérdésben: mi is okozza az egyelőre titokzatos megbetegedéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×