eur:
394.73
usd:
370.79
bux:
65276.41
2024. április 23. kedd Béla

Európai madárinfluenza-kalauz

Hol találták meg az emberre is veszélyes H5N1-es vírustörzset Európában, és hogyan védekeznek az egyelőre fertőzésmentes országok? Olvassa el európai madárinfluenza-kalauzunkban.

AUSZTRIA

- Ausztriában elrendelték a házi szárnyasok elzárását azon a környéken, ahol két madárinfluenzával fertőzött hattyú tetemét találták meg. A Szlovéniával határos Stájerországban egy 6 kilométer átmérőjű területet lezártak. A szárnyas piacokat és kiállításokat, valamint a madarak vadászatát betiltották.

BULGÁRIA
- Bulgáriában egy vadhattyúban találták meg az emberre is veszélyes madárinfluenza vírust egy Romániához közeli vizes élőhelyen.

NÉMETORSZÁG - Németországban szerdán jelentették be, hogy további vizsgálatok megerősítették a H5N1-es vírus jelenlétét két hattyúban. A háziszárnyasokat február 17-től nem tarthatják a szabadban a gazdák.

GÖRÖGORSZÁG
- Az Égei-tenger egyik szigetén talált vadlibában is a H5N1-es vírustörzset azonosították. Ez volt a negyedik fertőzött vándormadár. Illetékesek szerint a baromfi-eladások 95 százalékkal csökkentek szombat óta.

OLASZORSZÁG
- Olaszországban összesen 8 vadhattyúban azonosították a H5N1-es törzset a félsziget déli részén és Szicíliában. A környék gazdaságaiból a rendőrség több mint 80 ezer csirkét és 7 ezer tojást foglalt le. A baromfi-eladások 50 százalékkal csökkentek.

ROMÁNIA
- A román hatóságok bejelentették: újabb gyanús eseteket találtak a Duna-deltában, ahol a veszélyes vírust először tavaly októberben azonosították.

SZLOVÉNIA - Elrendelték az összes háziszárnyas elzárását. Egy gyanús esetet vizsgálnak.

UKRAJNA
- Illetékesek szerint a Krími félszigeten újabb madárinfluenzával fertőzött vadmadarakat találtak. A H5N1-es vírus tavalyi azonosítása óta több mint 200 ezer madarat pusztítottak el.

FRANCIAORSZÁG, HOLLANDIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG, SVÁJC - Az országok teljes területén tilos a szabadban tartani a szárnyasokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×