eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mohamed után a futballisták miatt dúl a botrány

Újabb karikatúrák borzolják a kedélyeket, ezúttal az irániak háborodtak fel azon, hogy labdarúgó-válogatottjukat terroristának ábrázolta egy német lap karikatúristája. Az iráni újságíró szövetség főtitkára azonnali lépéseket követel, mert a rajzokon a nyári világbajnokságon részt vevő iráni csapat játékosai a mezükre szíjazott bombákkal láthatók.

Egyre nő a felháborodás Iránban, de ezúttal nem a Mohamed-karikatúrák váltják ki az ellenérzést, hanem a perzsa ország labdarúgó-válogatottját ábrázoló képek. A Tagesspiegel német lap pénteki számában megjelent karikatúrán az iráni játékosok mezükre szíjazott bombákkal láthatóak a nyári, németországi világbajnokság egyik stadionjában.

A karikatúrán német katonák is láthatóak, a következő felirattal: "Miért pont a világbajnokságon kell a német hadseregnek szolgálatot teljesíteni?"

Mióta vasárnap a 90 című iráni napilap megjelentette a karikatúrát, egyre nő a felháborodás a perzsa országban. Az újság szégyentelennek nevezte a rajzot és felszólította az iráni labdarúgó-szövetséget, hogy hivatalosan is tiltakozzon a kép miatt.

"Immár világos, hogy a németek a cionisták befolyása alatt állnak és odáig süllyedtek, hogy immár azok madárijesztői" - fogalmazott az iráni lap.

Kizáratni az iráni csapatot?

Az egyik legnevesebb perzsa sportújságíró, Ardeschir Larudi egyenesen azzal vádolta meg a Tagesspiegelt, hogy az kampányt akar indítani az iráni csapat kizárása érdekében a június 9 - július 9. között megrendezésre kerülő nyári világbajnokságról.

"Irán Japán után a második ország volt, amelyik kvalifikálta magát a vb-re és teljesen sportszerűtlen ily módon ábrázolni a játékosait" - jelentette ki a sportújságíró, aki hozzátette: "Tiltakoznunk kell a karikatúra ellen, de nekünk, irániaknak civilizáltaknak kell maradnunk és nem szabad a sértésre sértéssel reagálnunk".

Az iráni újságíró szövetség főtitkára ugyanakkor "mocskos viccnek" nevezte a rajzot és felszólította Németország teheráni nagykövetségét, hogy "megfelelő választ" adjon a megjelentekre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×