eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Alakul a világ egyik legkisebb állama

Az Új-Zéland által igazgatott Tokelaun népszavazást rendeznek arról, hogy a három atollból álló szigetcsoport önálló állammá váljon-e. A szavazás eredménye öt napon belül várható, mivel a voksokat hajóval gyűjtik össze.

Amennyiben a szavazók az önállóság mellett döntenek, akkor Tokelau lesz a világ egyik legkisebb állama. Tokelau így szabad szövetségben működne együtt Új-Zélanddal, úgy ahogy például a Cook-szigetek.

A három atoll - Atafu, Nukunonu és Fakaofo - 12 négyzetkilométerén mindössze 1.500-an laknak. A kis szigetcsoport Hawaii és Új Zéland között félúton terül el.

A szigeteken nincs repülőtér, úthálózat vagy jelentősebb város, saját honlapja viszont van.

A szigeteket, amelyek éves bevétele kétmillió dollár, Új-Zéland támogatja anyagilag.

Neil Walter, a területért illetékes új-zélandi megbízott a BBC-nek azt mondta, hogy Tokelau most is teljes ellenőrzést gyakorol ügyei felett, így az esetleges önállóvá válás csak az eddigi gyakorlat hivatalossá tételét jelentené.

Helen Clark, a szigetország miniszterelnöke üdvözölte a szavazást, és azt mondta: bármi legyen a voksolás eredménye, Új-Zéland továbbra is támogatja Tokelaut.

A szigetcsoport 1889-ben a brit birodalom része lett, majd 1926-ban Új-Zélandhoz csatolták.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×