eur:
393.95
usd:
369.33
bux:
65768.37
2024. április 23. kedd Béla

Újabb EU-tagok nyithatják meg munkaerőpiacukat

Az Európai Unió foglalkoztatásért felelős biztosa szerint a munkaerő piacukat zárva tartó országoknak felül kell vizsgálniuk, szükség van-e a korlátozásra a továbbiakban. Egy bizottsági jelentés szerint nincs.

Az EU tagországainak április végéig kell meghozniuk a hivatalos döntésüket, hogy korlátozzák-e a munkaerő áramlást további három évig.

Az EU 15 régi tagállama közül három, Nagy-Britannia, Írország és Svédország nem korlátozta munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt - az Európai Bizottság jelentése szerint ezekben az országokban kiemelkedő volt a gazdasági növekedés, csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság.

A dokumentum kitér arra is: az átmeneti korlátozást alkalmazó tizenkét tagállamban a munkavállalóknak sikerült zökkenőmentesen integrálódniuk, a munkaerő áramlása pedig a vártnál gyengébb volt.

A bizottság ugyanakkor nem tehet hivatalos ajánlást, minden tagország maga dönt. Németország és Ausztria már jelezte: fenntartja a korlátozást.

A feloldás mellett érvelhetnek

Õry Csaba néppárti európai parlamenti képviselő szerint a testület hajlik arra, hogy a munkaerőpiaci korlátozások feloldása mellett érveljen.

A politikus az InfoRádióban kijelentette: a hezitáló országok is elismerik a munkaerő-áramlás pozitív hatásait, de társadalom-lélektani problémák miatt nem mernek nyitni.

Szent-Iványi István liberális európai parlamenti képviselő szerint a korlátozások fenntartása ellentétes az unió legalapvetőbb értékeivel és eszméjével.

Úgy tűnik, Spanyolország, Portugália, Finnország, Franciaország és Dánia hajlik arra, hogy változtasson a szabályokon - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×