eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Brüsszel elutasítja a Mohamed-karikatúrák által kiváltott erőszakot

Brüsszelben elítélte az Európai Bizottság, hogy az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatt tiltakozók több muzulmán országban is erőszakos cselekményeket hajtottak végre.

A testület szóvivője közölte: tudatában vannak, hogy a karikatúrák számos muzulmánt sértettek szerte a világon, de úgy vélik: semmi nem igazolhatja az erőszak alkalmazását.

Johannes Laitenberger azt is közölte, hogy az Európai Bizottság elnöke délelőtt telefonon tárgyalt az ügyről az uniós soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kormányfőjével, a tagállamok uniós nagykövetei pedig délután Brüsszelben vitatják meg az erőszakos tiltakozó akciók nyomán előállt helyzetet.

A hét végén tüntetők megrohamozták és felgyújtották Dánia és Norvégia damaszkuszi, illetve Dánia bejrúti külképviseletét, ma pedig Iránban támadtak kövekkel Ausztria nagykövetségére a Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt.

Bécsben az osztrák külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket nyújtott át az iráni nagykövetnek.

Afganisztánban négy ember vesztette életét, amikor a rendőrség tüzet nyitott a Mohamedet ábrázoló karikatúrák ellen tüntetőkre az ország keleti részében. A demonstrálók egy rendőrőrsre támadtak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×