eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla

Elsodorhatja Bush pártját a korrupció

A mostani a történelem legkorruptabb Kongresszusa - jelentette ki az amerikai Képviselőház demokrata frakciójának vezetője. Lapértesülések szerint több, mint 60 képviselőt fizetett le Jack Abramoff lobbista, aki vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal.

Jack Abramoff, az egyik legismertebb amerikai lobbista még novemberben elismerte: éveken át lefizetett több kongresszusi képviselőt és munkatársaikat, ráadásul az indián megbízóinak kilobbizott pénzt elsikkaszotta.

Az ügy az utóbbi évtizedek legnagyobb politikai botrányává dagadt. Tom DeLay, a képviselőház többségi republikánus frakciójának jelentős befolyással bíró elnöke emiatt volt kénytelen véglegesen távozni.

A Wall Street Journal című lap értesülése szerint 60 képviselő és szenátor készpénzt, ajándékokat, pazar vacsorákat és külföldi utazásokat fogadott el Abramofftól cserében azért, hogy előnyben részesítették az indiánrezervátumok ügyét.

A 48 éves lobbista sok év börtönt spórol meg azzal, hogy vádalkut kötött és együttműködik a hatóságokkal. Ez azt jelenti, hogy elvileg mindent bevall.

A Time magazin szerint Jack Abramoff a nyilvános beismerése előtti időszakban a testére erősített mikrofonnal járt, és minden beszélgetését rögzítette az FBI.

A szenátusi republikánus többség vezetője, Bill Frist ellen is folynak a vizsgálatok. Az alelnök stábfőnöke, Lewis Libby szintén botrányos körülmények között volt kénytelen távozni, és gyanakvás övezi Karl Rove elnöki főtanácsadót is.

A sorozatos botrányok miatt az őszi törvényhozási választásokon odaveszhet George Bush republikánus pártjának szűk képviselőházi és szenátusi többsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×