eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Napalmmal gyilkolják a szárnyasokat

Az ukrajnai Krím-félszigeten már több mint 22 ezer, madárinfluenza-vírussal fertőzött baromfit pusztítottak el. Viktor Juscsenko elnök krími látogatása után bejelentette, hogy meneszti a főállatorvost. Döntésével az állatorvosok szövetsége nem ért egyet. Eközben helyi lakosok arról számoltak be, hogy a madárinfluenza már két hónapja pusztítja a baromfikat, de a krími hatóságok csak a hétvégén kezdtek intézkedni.

Az ukrajnai krími autonóm köztársaságban keddig már több mint 22 ezer, madárinfluenzában megbetegedett szárnyast pusztítottak el. A tetemeket elégetik, amihez sajtójelentések szerint a régi szovjet hadianyagkészletekből vett napalmot használnak - jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

A helybéliek arról számoltak be, hogy a madárinfluenzától már két hónappal ezelőtt kezdtek pusztulni a szárnyasok, ám a krími hatóságok egészen a múlt hét végéig nem tettek semmilyen intézkedést. Az emberek ették tovább a baromfihúst, azokat az állatokat vágták le, amelyeket egészségesnek gondoltak.

A hétvégétől viszont hatóságilag karatén alá vonták a fertőzött településeket. Bár a helyi lakosok szabadon ki-bejárhatnak, szárnyasokat és baromfitermékeket tilos kivinni az övezet alól. A helyiek védőoltás kapnak a vírus emberre veszélyes válfaja ellen.

A gazdák ugyanakkor aggódnak, hogy vajon tényleg megkapják-e a beígért állami kompenzációt az elpusztult állatokért. Ráadásul, keveslik azt az összeget, amit kaphatnak, szerintük nem éri el a baromfi piaci árát, szemben azzal, amit a vezetés ígért.

Viktor Juscsenko ukrán elnök hétfőn a krími autonóm köztársaságban járt, majd látogatása után bejelentette, hogy meneszti a fő állatorvost. Döntésével az állatorvosok szövetségének elnöke nem ért egyet. Mint elmondta, nem a tisztségviselő felelős azért, hogy nem tették meg időben a kellő intézkedéseket, hanem a tárca vezetője.

Éppen a miniszter nem engedélyezte ugyanis azt, hogy beoltsák a baromfikat, amivel a szakértő szerint jelentősen csökkenthették volna a kockázatát annak, hogy a házi szárnyasokra átterjedjen a madárinfluenza-fertőzés Ukrajnában.

Viktor Baloga ukrán katasztrófavédelmi miniszter közölte: a félszigeten terjedő kór átterjedhet Ukrajna más részeire is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×