INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Napalmmal gyilkolják a szárnyasokat

Infostart / InfoRádió
Az ukrajnai Krím-félszigeten már több mint 22 ezer, madárinfluenza-vírussal fertőzött baromfit pusztítottak el. Viktor Juscsenko elnök krími látogatása után bejelentette, hogy meneszti a főállatorvost. Döntésével az állatorvosok szövetsége nem ért egyet. Eközben helyi lakosok arról számoltak be, hogy a madárinfluenza már két hónapja pusztítja a baromfikat, de a krími hatóságok csak a hétvégén kezdtek intézkedni.

Az ukrajnai krími autonóm köztársaságban keddig már több mint 22 ezer, madárinfluenzában megbetegedett szárnyast pusztítottak el. A tetemeket elégetik, amihez sajtójelentések szerint a régi szovjet hadianyagkészletekből vett napalmot használnak - jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

A helybéliek arról számoltak be, hogy a madárinfluenzától már két hónappal ezelőtt kezdtek pusztulni a szárnyasok, ám a krími hatóságok egészen a múlt hét végéig nem tettek semmilyen intézkedést. Az emberek ették tovább a baromfihúst, azokat az állatokat vágták le, amelyeket egészségesnek gondoltak.

A hétvégétől viszont hatóságilag karatén alá vonták a fertőzött településeket. Bár a helyi lakosok szabadon ki-bejárhatnak, szárnyasokat és baromfitermékeket tilos kivinni az övezet alól. A helyiek védőoltás kapnak a vírus emberre veszélyes válfaja ellen.

A gazdák ugyanakkor aggódnak, hogy vajon tényleg megkapják-e a beígért állami kompenzációt az elpusztult állatokért. Ráadásul, keveslik azt az összeget, amit kaphatnak, szerintük nem éri el a baromfi piaci árát, szemben azzal, amit a vezetés ígért.

Viktor Juscsenko ukrán elnök hétfőn a krími autonóm köztársaságban járt, majd látogatása után bejelentette, hogy meneszti a fő állatorvost. Döntésével az állatorvosok szövetségének elnöke nem ért egyet. Mint elmondta, nem a tisztségviselő felelős azért, hogy nem tették meg időben a kellő intézkedéseket, hanem a tárca vezetője.

Éppen a miniszter nem engedélyezte ugyanis azt, hogy beoltsák a baromfikat, amivel a szakértő szerint jelentősen csökkenthették volna a kockázatát annak, hogy a házi szárnyasokra átterjedjen a madárinfluenza-fertőzés Ukrajnában.

Viktor Baloga ukrán katasztrófavédelmi miniszter közölte: a félszigeten terjedő kór átterjedhet Ukrajna más részeire is.


A címlapról ajánljuk