INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Minden idők legnagyobb pénzügyi segítségét kéri az ENSZ

Infostart / InfoRádió
A világszervezet idén 4,7 milliárd dolláros segítséget kér a világ országaitól a háborúk, az éhínség és a természeti katasztrófák áldozatainak. Az ENSZ segély-koordinátora szerint ez a világon zajló háborúk kétnapos költségének felel meg.

Minden idők legnagyobb pénzügyi segélyét kéri az ENSZ több mint két tucat ország szenvedőinek megsegítésére. A szervezet főtitkára, Kofi Annan szerint a nemzetközi közösség rendelkezik a kért 4,7 milliárd dollárnyi összeggel, most már csak az akaratnak kell megnyilvánulnia. „Megbocsáthatatlan, ha nem törekszünk minden rendelkezésünkre álló forrással a szenvedés felszámolására” – fogalmazott Kofi Annan.

Az ENSZ listáján szereplő legtöbb ország afrikai – értesült a BBC brit közszolgálati médium. A világszervezet által kért összeg egyharmada (1,5 milliárd dollár) Szudánnak jutna, melynek északi részén jelenleg is fegyveres összecsapások zajlanak, délen pedig megkezdődött az újjáépítés. De jutna a segélyekből Csecsenföldnek, a palesztin területeknek és Guatemalának.

Az ENSZ segély-koordinátora, Jan Egeland hangsúlyozta: „Pontosan akkora összeget kérünk, amennyi a világon zajló háborúk kétnapos költsége vagy másképp kifejezve: a segély minden jómódú embernek két kávéjába kerülne.”

A támogatások 90%-át ugyanakkor mindössze tíz ország adja. Jan Egeland külön kiemelte az olajban gazdag országok kormányait, mint amelyek nem támogatják eléggé az ENSZ segélyalapját.

A világszervezet tervei között szerepel egy 500 millió vészalap februári létrehozása is.

A címlapról ajánljuk