INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Holywoodi hírességek a halálbüntetés ellen

Infostart / InfoRádió
Kaliforniában sok száz ember, köztük hollywoodi hírességek tiltakoztak egy gyilkosságért halálra ítélt férfi december 13-ára kitűzött kivégzése ellen.

Az 51 éves Stanley "Tookie" Williamst 1981-ben ítélték halálra négyszeres gyilkosság vádjával. A férfi az egyik alapítója volt 1971-ben a Crips nevű utcai bandának, amely véres harcokat vívott a rivális Bloods-csoporttal.

Williams a börtönben gyerekkönyveket kezdett írni. Könyveiben saját életének tanulságai alapján óva inti olvasóit attól, hogy rossz útra tévedjenek. Az erőszakmentesség melletti elkötelezettségéért többször javasolták irodalmi Nobel-díjra és Nobel-békedíjra is.

A férfira a halálos ítélet kihirdetése után méreginjekció vár a San Quentin börtönben. Arnold Schwarzenegger kormányzó még nem döntött arról, hogy gyakorol-e kegyelmet, és életfogytiglani börtönbüntetésre változtatja a halálos ítéletet.

A kegyelem érdekében olyan hollywoodi személyiségek álltak ki, mint Susan Sarandon, Tim Robbins, Laurence Fishburn, Danny Glover, Angelica Huston és Jamie Foxx.

Kaliforniában egyetlen kormányzó sem adott kegyelmet azóta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság tízéves moratórium után 1976-ban visszaállította a halálbüntetést. A 29 évvel ezelőtti döntés óta most pénteken várható az ezredik kivégzés az Egyesült Államokban.

A címlapról ajánljuk