INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

zalaegerszeg

gulyás gergely

templom

advent

kereszténység

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (k), Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Balaicz Zoltán polgármester (b2) az adventi gyertyagyújtáson, a megújult református templom avatásán Zalaegerszegen 2022. november 27-én. A 80 éve épült templom kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból újult meg.

Gulyás Gergely: így éltünk túl katasztrófákat

Infostart / MTI

Azok az emberek, akik templomot, gyülekezetet, ezzel együtt értékteremtő közösséget építenek, az országot gyarapítják – jelentette ki Gulyás Gergely vasárnap Zalaegerszegen, a felújított református templomban tartott szentmisét követően.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból felújított, 80 éve épült templom ünnepi eseményén azt mondta: így épült fel egykor Európa és a magyar államiság. Így éltünk túl katasztrófákat, amelyekben Isten segítsége nélkül el kellett volna pusztulnunk, és olyan „izmusokat és ideológiákat”, amelyeket a földi hatalom a hit helyett igyekezett hirdetni.

A miniszter úgy fogalmazott: akik ma „a maguk üzleti és nagyhatalmi érdekei szerint” a saját képükre akarják formálni az emberek gondolkodását, azoknak útjukban áll minden más közösség. Különösen igaz ez a keresztény hagyományokat őrző közösségekre.

Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy Zalaegerszegen egy élő, saját közösségének házát felújítani képes református gyülekezet van, amely ennyi esztendő után is meg tudja tölteni a templomot, és a saját gyökereit és hagyományait ápolni és továbbadni a következő nemzedékeknek.

Zalaegerszeg, 2022. november 27.
A megújult református templom az avatás napján Zalaegerszegen 2022. november 27-én. A 80 éve épült templom kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból újult meg.
MTI/Varga György
Zalaegerszeg, 2022. november 27. A megújult református templom az avatás napján Zalaegerszegen 2022. november 27-én. A 80 éve épült templom kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból újult meg. MTI/Varga György

Felidézte, hogy a zalai megyeszékhely református templomának építése nem volt egyszerű folyamat. Hosszú út vezetett az 1900-ban fiókegyházzá, majd 1926-ban anyaegyházzá válástól az 1939-es alapkőletételen át az 1942-es templomszentelésig. Világháború, Trianon, gazdasági világválság állt szemben a közösség szándékával, míg végül a templomépítők sikert arattak.

Négy évtized után épült fel a templom és erősödött ezzel a szórványban élő gyülekezet is. A felszentelést követően azonban a háború keleten, majd itthon, a német és a szovjet megszállás, a nyilas rémuralom és a kommunista diktatúra következett – sorolta Gulyás Gergely.

Mindezekkel együtt kiemelte: a kalotaszegi motívumokkal díszített templom épülete

„megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen felkiáltójel volt a terrorba süllyedő Rákosi-érában és a Kádár-korszakban is.

Menedék volt, ahol a legnehezebb időkben is meg lehetett találni az Istenhez vezető utat”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is kitért, hogy Zalaegerszeg jelentős fejlődésen ment át az utóbbi évtizedben. A világ élvonalába tartozó cégek települtek le, megújultak az utak és a közművek, a múlt hónapban pedig átadták a Mindszenty József bíboros nevét viselő múzeumot.

„Zalaegerszeg közösségei erősödnek”, a reformátusok élete és munkája is ennek bizonyítéka – összegezte Gulyás Gergely.

Nyitókép: Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018