A hazai 700 hektáros szamóca-termőterület kétharmad része vagy üvegházi és fóliás vagy esővédő fólia termesztésű. Az ilyen takart állományok az áprilisi fagykárokban csak mérsékelten sérültek, és összességében még érdemi terméskiesés nem látszott, ezért a szezon elején, áprilisban, még jó termésben bízhattak a gazdák – mondta az InfoRádióban a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnök-ügyvezetője.
Apáti Ferenc ismertetése szerint a maradék egyharmad szabadföldi szamócánál az április 7-i és 8-i fagykárok nagyon súlyos, 30 és 60 százalék közötti terméskiesést okoztak. Két-három héttel ezelőtt ez még nem látszott: úgy tűnt, hogy a fagykárokat sikerült kisebb kieséssel megúszni, „de a gyümölcs rosszul kötődött, nem tudja kinevelni a sérült termést a növény, így május elején már látszott, hogy amikor a szabadföldi szamóca termése megérkezik a hazai piacra, erősebb lesz a kínálati hiány” – magyarázta a terméktanács ügyvezetője.
A csökkenő kínálatnak két oka volt Apáti Ferenc szerint. Az egyik, hogy május közepétől kezdve már a fűtetlen fóliás állományok mellett, a fagykárral érintett, szabadföldi szamóca adja a gyümölcs meghatározó részét. A másik pedig, hogy a két hete tartó nagyon hűvös, szokatlanul hideg és fényszegény időjárás erősen lelassította a szabadföldi szamóca, de még a fűtetlen, fóliás eperállományok érését is.
A szüret lassulása okozza, hogy a szezon közepén, amikor zuhannia kellene az áraknak, stagnál vagy inkább emelkedik az eper ára.
További rossz hír, hogy a következő egy hétben sem látszik jelentős változás abban, hogy melegedne az idő, több lenne a napfény és felgyorsulna az érés. A szakember prognózisa szerint jelentős változás nem várható, a kínálat sem élénkül, így az árak csökkenésére sem lehet számítani. Sőt, ha tovább romlik a helyzet a várható csapadék miatt, az sem zárható ki, hogy tovább emelkednek az árak.
A terméktanács elnök-ügyvezetője hozzátette: ha megérkezik a normális késő tavaszi vagy kora nyári idő, akkor felgyorsulhat az érés, de amilyen szélsőségeket tapasztalunk az időjárásban, előfordulhat, hogy bő tíz nap múlva a hűvös tavaszi időből hirtelen lecsap a nyári kánikula. A kínálat akkor élénkülhet, ha az idő nem jár együtt extrém meleggel.
Az árak szempontjából széles a skála: kiszereléstől, csomagolástól, minőségi kategóriától függően nagyjából 2000-2500 forinttól akár 4000-5000 forint közötti tartományig. Ennél jobban várhatóan nem drágul, mert a magyar fogyasztók fizetőképessége nem tudja megengedni a 4-5 ezer forintnál drágább szamócát – magyarázta Apáti Ferenc.