eur:
397.75
usd:
358.96
bux:
74070
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Pixabay

Koji László: nehéz helyzetben az építőipari cégek, és nem is várnak kedvező változást

Az idei év első félévében a vállalkozások mintegy 60 százalékának csökkent az árbevétele az elmúlt év első félévéhez mérve, ugyanilyen arányban jelzik a cégek az árbevétel-arányos jövedelmezőségnek a csökkenését is – ismertette Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke a legfrissebb felmerésüket az InfoRádióban.

2024 első. félévében a vállalkozások mintegy 60 százalékának csökkent az árbevétele az elmúlt év első félévéhez mérve, ugyanilyen arányban jelzik a cégek az árbevétel-arányos jövedelmezőségnek a csökkenését is. Az üzleti életet akadályozó tényezők közül meghatározó a megrendelések hiánya, a gazdasági-szakmai szabályozás gyakori változása, a tisztességtelen verseny erősödése – mondta Kosi László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 400 vállalkozást kérdezett meg piaci helyzetének értékeléséről és várakozásairól, és az ÉVOSZ elnöke szerint a nehéz piaci helyzetnek számos negatív hatása van: a lánctartozás növekedése, a jövedelmezőség csökkenése, foglalkoztatási feszültségek, a versenytisztasági problémák erősödése.

"A megkérdezetteknek azt prognosztizálják, hogy hetven százalékuknak csökkenni fog az árbevétele. A rendelésállomány most átlagosan 50 és 80 százalék között mozog, és ezzel a folyamattal párhuzamosan a jövedelmezőség is a cégek 60 százalékánál csökken, 37 százalékánál pedig nem változik. A megkérdezett cégek negyede létszámelbocsátásra is készül" – sorolta az elnök, és a nehéz piaci helyzetnek egyetlen pozitív hozadékát látja: az ágazat rákényszerül a hatékonyság javítására.

A vállalkozások nagy része átnézte, hogyan tudja a költségeit csökkenteni, szervezetátalakításokat terveznek, az emberi erőforrásokat több helyen digitalizálással próbálják összerendezni, van, aki profilt vált, és sokan létszámcsökkentésben is gondolkodnak.

Az üzleti tevékenységet akadályozó tényezők között a cégvezetők első helyen említették a megrendelések hiányát, a második helyen az ágazatot érintő szabályozók változása szerepel, amit kiszámíthatatlanságnak élnek meg. "A mi szakmánkban a múlt évben a meghatározó törvények változtak, a magyar építészeti törvény vagy az állami beruházásokról szóló törvény, és ezeknek rengeteg végrehajtási rendelete jelenik most meg, amit vagy nem értenek, vagy nem akarják érteni a vállalkozások. Ez jelenleg kiszámíthatatlanságot eredményez" – magyarázta Koji László.

Az akadályozó tényezőkénél a harmadik helyére került a tisztességtelen verseny erősödése, míg a szakemberhiány leszorult az ötödik helyre, a cégek 70 százaléka azt mondja, hogy van elegendő szakmunkása és mérnöke.

Az ÉVOSZ elnöke elmondta, a szakma nagy többsége arra számít, hogy a nehéz piaci helyzet jövő év közepéig kitart, 2025 második féléve előtt érdemleges élénkülés az építési piacon nem várható. Koji László úgy véli, mindaddig, amíg a forintalapú hitelek kamata öt százalék alá nem megy le, addig nem fog az építési piac élénkülni. A lakossági finanszírozási környezet élénkülésére várnak az építőipari cégek, valamint arra, hogy az állami elhalasztott beruházások jövő év közepétől beindulhatnak-e.

A helyzetet nehezíti, hogy a építőanyagok és a fuvarozás költségei is tovább emelkednek, például az elektromos kábelek, vezetékek árváltozása 11 százalék, a szaniter áruké, az elektromos szerelvényeké, bitumenes szigetelőanyagoké 8 százalék körül van. Az átlagos áremelés 2024-ben a cégek szerint 5-6 százalék között alakul, de van, aki akár 10 százalékos árengedménnyel tudja csak tartani a piaci pozícióit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Gulácsi Péter kimaradt a keretből, Angliából hívott meg újabb újoncot a kapitány

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keretét. A névsorban ismét szerepel újonc, a nyáron Angliába szerződött Szűcs Kornél. Még nagyobb meglepetés, hogy Gulácsi Péter, aki a legutóbbi forduló után is beválasztottak a Bundesliga „Hét csapatába”, kimaradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×