eur:
397.74
usd:
355.47
bux:
74457.48
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Nyitókép: Unsplash

Japán termelése visszaesett, de a lakossági fogyasztás kitart

Gyenge volt az augusztus Japán ipari termelésében, főként a gépjárműiparban jelentkezett zavarok és a gyengélkedő amerikai eladások miatt. Ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmi forgalom viszont szépben bővül.

A japán gépjárműgyártás 10,6 százalékos csökkenést szenvedett el, amit részben a Sansan tájfun okozta üzemleállások, részben pedig az autógyártókat érintő tanúsítási botrányok okoztak. Az Egyesült Államokban tapasztalt gyenge autóeladások szintén negatívan befolyásolták a kibocsátást - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio.

A termelőgépek, köztük a chipgyártó berendezések gyártása is 18,7 százalékkal esett vissza augusztusban. A METI ezt a gyengébb tengerentúli keresletnek tulajdonította, különösen a Tajvanra irányuló export jelentős visszaesésének.

A Mizuho Securities piaci közgazdásza, Sungó Akimoto óvatosságra intett, mint mondta:

"A tengerentúli tényezőket figyelembe véve nehéz a termelés jelentős növekedésére számítani a közeljövőben, és a fellendülés üteme mérsékelt marad."

A gyártók ugyan optimistán tekintenek a következő hónapokra, a METI tisztviselője figyelmeztet: "A termelésre nehezedő nyomás fokozatosan oldódik, de erős a bizonytalanság, hogy a jövőben fényes kilátások várhatók-e" - írja a lap.

Ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmi forgalom pozitív irányba mozdult augusztusban, 2,8 százalékos növekedést produkált az előző év azonos időszakával összehasonlítva, egyszersmind meghaladva az elemzők várakozásait.

Címlapról ajánljuk
Nincs szlovák állampolgársága a szlovákiai magyar párt új elnökének

Nincs szlovák állampolgársága a szlovákiai magyar párt új elnökének

Gubík Lászlót választotta meg elnökévé a szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség. „Egy modern és konstruktív, a magyar kisebbséget képviselő párt létrehozásán szeretnék dolgozni, amely egyben a nemzeti kisebbségek által lakott régiók érdekeit is képviseli” – nyilatkozta az új elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 11:53
×
×
×
×