eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Ripe dry split walnut close up/Getty Images
Nyitókép: Olga Shumytskaya/Getty Images

Ez az igazán kemény dió: még most sem tudni, milyen lesz az idei termés

Bár már megjött a csapadék, a hosszú aszályos nyár miatt most még nem lehet megmondani, hogy milyen lesz az idei diótermés – tudta meg az InfoRádió Takács Ferenctől, a a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) gyümölcstermesztésért felelős alelnökétől.

A klímaváltozás a dióültetvényeket is megviseli, sok új kártevő jelent meg az elmúlt években, és a szélsőséges időjárás sem kedvez hasonlóan a többi gyümölcshöz a diótermelésnek – mondta a FruitVeB szakmaközi szervezet gyümölcstermesztésért felelős alelnöke. Takács Ferenc kifejtette, hogy a gyümölcstermesztés kültéri tevékenység, ezért hatással van a klíma minden egyes gyümölcsfára. Nemcsak a közvetlen hatások okoznak gondot, mint a túl nagy meleg, az UV-sugárzás, a kora tavaszi fagy, vagy a jégeső, hanem a változó klíma változó rovarfaunát okoz, változik a kórokozók életciklusa.

"Olyan gomba- és baktériumos betegségek jelennek meg, amelyeket vagy régen elfelejtettünk, vagy még nem voltak őshonosak Magyarországon, és az utóbbi években nagyon nagy károkat okoztak, valamint meg kell említenünk a dióburokfúró legyet, ami szintén a keletről nyugatra terjedő rovarinvázió miatt most már itt van az ország egész területén és komoly károkat tud okozni" – mondta a szakember.

Takács Ferenc hozzátette, az elmúlt tíz évben a támogatási konstrukcióknak köszönhetően jelentősen nőtt a hazai dióültetvények területe. A korábbi 6000 helyett ma már 9200 hektáron folyik diótermesztés az országban. A termésmennyiség azonban nem emelkedett, sőt a termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársakkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan. A gyenge termésátlag oka, hogy még mindig nagyon sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény, a jól művelt, prosperáló ültetvények nagysága – ahol intenzív körülmények között folyik a diótermesztés és a 3 tonnás átlag is elérhető – 3000 hektár alatt van az országban.

Azt pedig, hogy az idén milyen lesz a diótermés, egyelőre nem tudni, sok múlik ugyanis azon, hogy lesz-e elegendő csapadék a következő hetekben. Az elnök jelezte, azt gondolták, hogy nagy probléma nem lehet, mert a dió viszonylag későn fakadó növény a gyümölcsfajok között, így elkerülheti azokat a tavaszi fagyokat, amelyek csökkentik a termésmennyiséget.

"Az idei évben lokálisan sok helyen volt késői fagy, ami károkat okozott, de most is számíthatunk egy közepes jó termésre. Úgy gondolom, hogy nem lesz dióból hiány, viszont azt nem látni, hogy ez a rendkívüli szárazság, ami már több mint egy hónapja tart, hogyan fogja befolyásolni a termés mennyiségét és minőségét. Ez a következő hetek kérdése, hiszen azt várjuk, hogy az eső megérkezzen, ez nagyban segíti a külső zöld burok felrepedését, és utána kezdődhet a dió összegyűjtése, a diószüret" – magyarázta a FruitVeB alelnöke.

Takács Ferenc hangsúlyozta, a hazai diótermesztés versenyképességének javítása érdekében jelentős fejlesztésekre van szükség, az adott termőhelyhez igazított fajtahasználat mellett, nagy hangsúlyt kell fektetni a tavaszi védekezésre, a gombás-baktériumos betegségek, illetve a különböző kártevők ugyanis komoly gondokat tudnak okozni a dióültetvényeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

Ahogy a világban terjednek a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni hivatott zöld technológiák, az előállításukhoz szükséges kritikus fontosságú ásványok iránti igény is nő. Bányászatuk egyre drágább, lelőhelyeik pedig néhány országban koncentrálódnak, ami kockázatot jelent a globális ellátás szempontjából. Sokak szerint a megoldás a tengerek mélyén keresendő, a világ óceánjainak és tengereinek fenekén ugyanis nagy mennyiségben találhatók kritikus ásványok. A formálódó mélytengeri bányászat ezen ásványkincsek kiaknázását célozza, azonban e tevékenység megítélése – noha még el sem kezdődött – rendkívül ellentmondásos.

Romániában már több halálos áldozata van az esőzéseknek

Az ítéletidő Galac megye 19 települését érintette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Lesújtó képet festettek a magyar oktatási rendszerről

Lesújtó képet festettek a magyar oktatási rendszerről

Az OECD friss "Education at a Glance" jelentése részletes áttekintést nyújt a tagországok oktatási rendszereiről. A jelentés szerint Magyarországon a középfokú végzettség nélküli felnőttek jelentős hátrányban vannak a munkaerőpiacon. Ráadásul akiknek a szülei nem rendelkeznek középfokú végzettséggel, nagyon kis eséllyel szereznek diplomát. A jelentés rávilágít, hogy az oktatási rendszer finanszírozása Magyarországon alacsonyabb szinten áll az OECD átlagához képest. Megállapítják, hogy itthon – csakúgy mint sok más országban – komoly pedagógushiány van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×