eur:
396.34
usd:
370.29
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Meggyel teli ládák a Medi-Fruct Kertészek Termelői Értékesítő Szövetkezetének Csorvás határában lévő hűtőházában 2015. június 29-én. Szedik a meggyet a Békés megyei Csorvás határában. A HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. területén mintegy hatszáz munkással és meggyrázó géppel szüretelik a főleg exportra szánt gyümölcsöt.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Jónak ígérkezik az idei meggytermés, de ezúttal mások is sorban állnak érte

A meleg tavaszi időjárás miatt körülbelül két héttel előbb érik, így rövidesen nagyobb mennyiségben elérhető lesz a magyar meggy a boltokban.

"Két héttel korábban, már a múlt héten kezdődött, és jelenleg is tart az érdi bőtermő betakarítási szezonja, ami az egyik legfőbb meggyfajtánk" – mondta Takács Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az InfoRádióban. Kiemelte: nagyon jó minőségű idén a meggytermés.

A szervezet alelnöke elmondta,

a tavaszi fagyos periódust átvészelték az ültetvények, így a tavalyi évhez hasonló közepes-jó termést tudnak a gazdák betakarítani.

Bár az elmúlt hetek viharos napjai sok helyen megtépázták az ültetvényeket, de ez csak helyi szinten okozott problémát, országos és globális szinten nem.

Takács Ferenc szerint az elmúlt évek átlagos meggytermése 60 ezer tonna körül alakult, tavaly 57 ezer tonna volt, az idei termésbecslés is hasonló, de pontos adatokat csak a betakarítási szezon után lehet majd mondani. Megjegyezte, hogy jelenleg a fákon lévő termést vizsgálva az előző évekhez hasonló, 55-60 ezer tonnás mennyiségre számítanak.

A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökének magyarázata szerint a meggy 95 százalékban feldolgozott formában kerül a fogyasztók asztalára. A legfontosabb feldolgozók a meggybefőtt-gyártók, üvegben kerül a gyümölcs a boltok polcaira. A második legjelentősebb a fagyasztóipar, ami az elmúlt években egyre nagyobb szerephez jut. Ezeket követi a léipar és a szeszipar. Az alelnök úgy véli,

a magyar meggy 80 százalékban a hazai feldolgozóiparhoz kerül.

Arra is kitért, hogy az idei év azért is különleges, mert amellett, hogy Magyarországon nem érte a termést jelentős fagykár, ez nem igaz Európa jelentős meggytermesztő országaira, ahol viszont súlyos károk keletkeztek. Lengyelországból például, amelynek éves termésátlaga 160-180 ezer tonna, tehát a magyar mennyiség háromszorosa, a termés 40-60 százalékos visszaeséséről érkeznek hírek. Ez azt jelenti, hogy egy teljes magyarországi termésmennyiség hiányzik az ottani piacról, ez pedig olyan helyzetet teremtett, hogy a lengyel feldolgozóipar is megjelenik vásárlóként a magyar gazdaságokban. Ez pedig okozhat némi gondot a hazai feldolgozóipar számára is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×