eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Hand of man with credit card, using a ATM
Nyitókép: sanjagrujic/Getty Images

Jó ideje nem vettek fel ilyen kevés pénzt a magyarok

A koronavírus-járvány óta nem volt rá példa, hogy ilyen kevésszer járuljanak az ATM-ekhez a magyarok itthon és külföldön.

Alig haladta meg a 20,6 milliót az első negyedévben belföldön végrehajtott bankkártyás készpénzfelvételek száma, ami azt jelenti, hogy egy kártyára átlagosan nagyjából két ilyen tranzakció jutott három hónap alatt - írja a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a Világgazdaság.

A kártyás készpénzfelvételi tranzakciók száma ugyan nem esett vissza drámaian az egy évvel korábbihoz képest - nagyjából 480 ezerrel, vagyis 2,3 százalékkal csökkent -, ám ötéves időtávon már jóval nagyobb a lemaradás, hiszen 2019 első három hónapjában még több mint 24 millió alkalommal keresték fel ilyen céllal a hazai ATM-eket a magyarok - írják.

A trendszerű csökkenés ellenére nem az idei első negyedév a mélypont a hazai kártyás készpénzfelvétek történetében,

a koronavírus-járvány második hulláma idején, 2021 első hónapjaiban 20,2 millió alá csúszott a tranzakciók száma, köszönhetően a korlátozásoknak.

A belföldi kártyás készpénzfelvételek értékénél szintén érezhető mértékű, közel 4 százalékos visszaesést mért éves alapon az MNB, miután a kimutatott első negyedéves volumen éppen elmaradt a 2100 milliárd forinttól.

Hasonló a helyzet a külföldi készpénzfelvételi tranzakcióknál, ugyanis a számuk 4,3 százalékkal, 252,5 ezer alá csökkent a tavalyi év első negyedévéhez képest, miközben az értékük 4 százalékkal esett vissza éves szinten. Így összességében a bel- és külföldi kártyás készpénzfelvéti tranzakciók értéke valamivel 2121 milliárd forint felett alakult 2024 első három hónapjában, ami 2,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A készpénzfelvételi tranzakciók számának és értékének csökkenése az összeállítás szerint nem meglepő, hiszen az elektronikus fizetéseket támogató infrastruktúra sokat fejlődött az elmúlt években, vagyis a lakosságnak egyre kevésbé van szüksége készpénzre a fizetési tranzakcióihoz.

Utóbbi feltevést az MNB friss fizetési forgalmi statisztikái is alátámasztják, eszerint a belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma már meghaladta a 407 milliót január eleje és március vége között, miközben a műveletek összértéke 8,3 százalékos emelkedést követően 3719,4 milliárd forintot tett ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×