eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Unsplash

Külföldi kézbe került a magyar Foxpost

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól – közölték a felek.

A tájékoztatás szerint a Wallis Csoport és a Trueway (korábban Finext) értékesítette a hazai csomagautomata-piacon elsőként megjelent szolgáltatót a CVC Capital Partners és az EMMA Capital Group által létrehozott konzorciumnak.

A tranzakció a versenyhatósági engedély megszerzését követően még idén lezárulhat - írták. A felek a tranzakció pénzügyi részleteiről nem adtak tájékoztatást.

A Foxpost 62 beltéri automatával startup vállalkozásként indult 2014-ben, és ezzel az első csomagküldő volt a magyar piacon. Az elmúlt tíz évben növekedését a két befektető tulajdonos, a Wallis Csoport és a Trueway magántőkealap-kezelő biztosította.

A társaság jelenleg több mint 1200 automatát üzemeltet, több ezer e-kereskedelmi partnerrel áll szerződésben, és tavaly közel 10 millió csomagot kézbesített.

A Foxpost példája igazi magyar startup-sikertörténet. A Wallis befektetőtársával, a Trueway-jel együtt az elmúlt tíz évben pénzügyi hátterével támogatta a vállalatot, amely mára a nemzetközi befektetők figyelmét is felkeltette - idézte a közlemény Mező Gyulát, a Wallis Asset Management vezérigazgatóját.

Halász Iván, a Trueway igazgatósági tagja a közleményben kiemelte: büszkék, hogy egy újabb innovatív, versenyképes hazai vállalat felépítésében vehettek részt annak korai, növekedési szakaszától.

Bengyel Ádám, a Foxpost Zrt. vezérigazgatója és társalapítója az eddig tulajdonosok által biztosított háttér fontosságát emelte ki, hozzátette, hogy a tulajdonosváltás támogatja növekedési tervüket.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Foxpost Zrt. nettó árbevétele tavaly 8,184 milliárd forint volt, a 2022-ban elért 4,217 milliárd forint után, amely mintegy ötszöröse a 2020-as értéknek. A cég mintegy 300 millió forint adózott nyereséggel zárta a tavalyi évet, míg 2022-ben 1,280 milliárd forint volt a vesztesége.

A Packeta Hungary Kft. 2023-ban 8,182 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 2022-ben 5,57 milliárd forintot. A 2022-es 475,2 millió forintos vesztesége tavaly 340,5 millió forint nyereségbe fordult át.

A CVC egy globális tőke- és befektetési alapkezelő, amely Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban működik és 177 milliárd eurónyi befektetést kezel, 125 vállalatban van részesedése, amelyek éves forgalma mintegy 100 milliárd euró.

Az EMMA Capital magánbefektetési holdingot a cseh milliárdos Jirí Smejc alapította 2012-ben. A társaság az EU piacai mellett aktív az ázsiai piacokon is, befektetési fókuszában a kiskereskedelmi és ügyfélközpontú vállalatok vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×