eur:
386.89
usd:
355.99
bux:
68854.65
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott nyilvános beszélgetésen Londonban 2023. november 2-án, a mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól tartott bletchley-i nemzetközi konferencia zárónapján. A brit kormány a világ első globális MI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg az angliai Bletchley-ben tartott kétnapos rendezvényt.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Tolga Akmen

Célkeresztbe vették az amerikai hatóságok Elon Muskot

A krőzus magyarázkodhat, hogy veszélyesnek tűnő Tesláiban mit tud a robotpilóta és mit nem.

Az amerikai szövetségi hatóságok azzal vádolják a Teslát, hogy elektromos autói nem biztonságosak, veszélyes a robotpilóta-rendszer, halálhoz is vezethet.

Mint az Economx cikkéből kiderül, az amerikai Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) legfrissebb jelentése súlyos megállapításokat fogalmaz meg Elon Musk elektromos autóiról. A hivatal az elmúlt három évben történt közel ezer, robotpilóta által okozott közúti baleset elemzése alapján megállapította: az autó biztonsági rendszere nem megfelelő, mert az autopilotja már csaknem ötszáz, súlyos ütközést okozott, ezek közül több mint egy tucat halálos kimenetelű volt.

Egészen banális balesetek is írhatók a hivatal szerint a robotpilóta, illetve a Tesla számlájára.

Elon Musk reagált is, meglehetősen indulatosan, kikérte magának a műszaki kritikát. A Tesla nemrég kétmillió járműre telepített szoftverfrissítést, hogy kijavítsa az autopilot hiányosságait, de valószínű, hogy ez nem lesz elegendő a balesetek megakadályozásához a Westdeutsche Allgemeine Zeitung cikkére hivatkozó összeállítás szerint.

A hivatal már nem az első olyan szabályozó szerv, amely megkérdőjelezi a Tesla Autopilot technológiájának biztonságát.

Elon Musk ugyanakkor kitart fő ideológiája mellett és továbbra is hangsúlyozza, hogy az autonóm jármű a Tesla fő célja és egyedülálló fejlesztése,

a bekapcsolt robotpilótával működő járművet pedig tízszer kisebb valószínűséggel éri baleset, mint egy átlagos autót.

Ha pedig valaki nem hisz neki, "ne fektessen a cégébe".

A Tesla profitja egyébként az előző évhez képest 55 százalékkal 1,1 milliárd dollárra esett az első negyedévben, az eladásai pedig kilenc százalékkal 21,3 milliárd dollárra zuhantak. Emiatt Elon Musk máris meghúzta a nadrágszíjat: a közelmúltban bejelentette, hogy világszerte megszünteti 140 ezer munkahelyének mintegy tíz százalékát, többek között a Berlin melletti brandenburgi Grünheide-i üzemben is, ahol 400 dolgozót küldenek el.

Közben Elon Musk már a taxiszolgáltatás forradalmasítását is beígérte.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×