eur:
391.03
usd:
366.58
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Old man using smart phone
Nyitókép: fzant/Getty Images

Van, amit szinte biztosan nem kapnak meg a nyugdíjasok az idén

A 2024-re vállalt 4,5%-os GDP-arányos hiánycélt 2,5%-os gazdasági növekedésre építi a kormány. Ez viszont kevés a nyugdíjprémiumhoz.

Idén nem lesz idén nyugdíjprémium - írja a portfolio.hu.

A gazdasági lap emlékeztet a szabályozásra amely szerint "ha 3,5% felett van a gazdaság növekedése, akkor kell nyugdíjprémiumot fizetnie a kormánynak. Amennyiben 2,5% lesz a gazdaság növekedése, akkor az alatta van a 3,5%-os növekedésnek". Ez pedig azt jelenti, hogy kicsi az esély, hogy idén a kormány nyugdíjprémiumot fizessen az időskorúaknak.

A költségvetésbe a kormány már betervezte az erre a célra szánt 20,5 milliárd forintot - erről az Infostarton is írtunk már. A tervezet szöveges részében konkrétan az szerepelt, hogy novemberben várhatóan nyugdíjprémiumban részesülnek a nyugdíjasok.

A lap Farkas András nyugdíjszakértőre hivatkozva azt írja, hogy miután a nyugdíjprémium kifizetésének a fedezetére a 2024. évi költségvetésben 20,5 milliárd forintot tettek félre, ennek erejéig elvileg lenne forrás a feltételek szerint számított összegnél jóval magasabb nyugdíjprémium kifizetésére. A számok nyelvén "ha a kétmillió nyugdíjasra, mint jogosultra vetítjük ezt a költségvetési előirányzatot, akkor személyenként 10.000 forint prémium is fizethető lenne".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×