eur:
395.83
usd:
368.81
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Forrás: YouTube/MNB

Virág Barnabás az újabb kamatcsökkentésről: "óvatos monetáris politika indokolt"

Három forgatókönyvet tárgyalt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen, végül egyhangú döntésről számolt be a jegybanki alelnök.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén. A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. Legutóbbi, februári kamatdöntő ülésén a tanács - a januári 75 bázispontos mérséklést követően - 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, 9,00 százalékra, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte.

A keddi bejelentést követően ismét magyarázó háttérbeszélgetést hirdetett az MNB 15 órára "a monetáris politika aktuális kérdéseiről".

Monetáris politika

Virág Barnabás jegybanki alelnök elmondta: azt látják, új pénzpiaci közeg van, ennek hatására történt "csak" 75 bázispontos csökkentés, változatlanul szigorú kamatcsökkentési politikát tartanak szükségesnek.

"Az alapkamat 6-7 százalék között alakulhat az év közepére, ennek felső sávja tűnik reális forgatókönyvnek, ez stabil pozitív kamatkörnyezetet jelent a magyar gazdaságnak" - részletezte.

A döntés konkrétumairól szólva elmondta, három forgatókönyvet tárgyaltak, 50,70 és 100 bázispontos csökkentés lehetőségét, de egyhangúlag döntöttek a 75-ös szám mellett, A kamatfolyosó két széle 7,25 és 9,25 százalék.

Továbbra is "adatvezérelt döntést" ígért Virág Barnabás a jövőre nézve.

Makrogazdasági pályák

Beszámolt arról, hogy

  • dezinflációs pálya van
  • a munkaerőpiac feszessége oldódott
  • 3,5-5 százalékos átlagos infláció várható az idei évre
  • idén 2-3, jövőre 3,5-4,5, 2026-ban 3-4 százalékos gazdasági növekedés várható.

Az infláció egyébként - mint folytatta - mindenütt a világon csökkenő tendenciában van, de a csökkenés mértéke lassulni látszik, ezt Virág Barnabás számos nemzetközi példával igazolta.

A hazai inflációs pálya részleteiről szólva elmondta, az infláció szerkezete átalakult, mégpedig így:

A toleranciasáv középértékére (3 százalék) jövőre csökkenhet a pénzromlás üteme.

A lakossági bizalom javulásáról is beszámolt, de a fogyasztásban még mindig korlátozottan jelenik meg ez, bár a fogyasztásban mégiscsak látszik már emelkedés - folytatta.

A magyar gazdaság teljesítményére ugyanakkor aligha lesz jó hatással, hogy legfontosabb exportpartnereinknél a makroszámok nem festenek túlságosan jól, 2024 egészét nézve viszont már pozitív lehet a kép a jegybank várakozásai szerint.

A folyó fizetési mérleget tekintve viszont már tavaly beindultak a pozitív folyamatok, de nem csak a mérlegpozíció javult, az országfinanszírozási képesség is javult Magyarországon a piacról.

Üdvözölte, hogy december óta jönnek újra az uniós források.

A döntés során 4 elemet figyeltek:

  • infláció
  • kockázati megítélés
  • nemzetközi monetáris politikai környezet
  • pénzpiaci stabilitás.

"Mindezek előretekintve is óvatos monetáris politikát indokolnak" - hívta fel a figyelmet.

Megerősítette, 6,5-7 százalék közötti alapkamat várható az év derekára, ezt követően "a várakozások egyre inkább szórnak".

Elmondta még: erősödött a az árfolyam-begyűrűzés Magyarországon, alacsonyabb importált infláció kell, stabilizálni kell az államadósság devizaarányát, a pénzpiaci stabilitás pedig így növelni fogja a magyar eszközökbe vetett bizalmat.

Kérdések - válaszok Virág Barnabástól

Mely szempontokat veszik inkább figyelembe a következő kamatdöntő ülésekkor?

Alapvetően két indikátorhalmazt értékeltünk: inflációs hatások, pénzpiaci közeg. Előbbi nagyobb csökkentést is indokolhatott volna, de utóbbi miatt óvatosságra lett szükség. Most egyértelműen emellett foglaltunk állást, szemben a februári 100 bázispontos csökkentéssel.

Az inflációcsökkenés lehetővé teszi-e a kamatcsökkentés folytatását az év második felében?

Óvatosság kell. Annyi ismeretlen változó van még arra az időszakra, hogy egyelőre bármilyen aktust illetően mélyebb elemzésbe belemenni túl korai. Az elemzések egy részén az idő most is túlszaladt, az MNB adatvezérelt módon dönt. Új közegben mozgunk, kisebb lépésekben megyünk előre azon az úton, amelyen az árstabilitás 2025-re elérhető.

A 25, az 50 és a 75 pont között döntenek legközelebb?

A második negyedévben egy új szakaszt kell nyitni, hogy ennek a szakasznak mi a pontos lépésköze, erről adatvezérelt módon fogunk dönteni. Az összetevők is elég gyorsan változnak. Minden kamatdöntés egy új döntési helyzet.

Hogyan kommentálja az MNB a kamatstop kivezetését?

A kormány ezen döntése méltánytalanul kevés figyelmet kapott döntés. Április 1-jén két fontos területen kivezetik a sapkát, ez üdvözlendő.

A jegybank partner jehet a kormány "magas nyomású gazdaság" politikájában?

Az a környezet, amelyben a magyar gazdaság működik, alapvetően eltér attól, mint ami 2020 előtt volt. Csak egy faktor: az inflációs közeg a világban, Európában és Magyarországon. Az árstabilitást helyre kell állítani, minden elemzésünk azt mutatja, hogy a hitet és a bizalmat alacsony inflációs közegben lehet elérni, biztosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×