eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc emblémája Taksonyban a Szent István téri  üzlet homlokzatán. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

A Spar a dolgozóknak írt levélben magyarázza a kormánnyal folytatott vitáját

A cégvezetés szerint dolgozónként 3,4 millió forint különadót kell fizetnie a cégnek, és ezért veszteséges.

Az elmúlt időszakban heves vita alakult ki a Spar magyarországi leányvállalatának ügye körül, miután Hans Reisch, a cég osztrák anyavállalatának vezérigazgatója élesen bírálta a magyar kormány gazdaságpolitikáját, különösen a különadókkal és egyéb, szerintük versenykorlátozó intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek miatt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságánál is bejelentést tettek.

Nem sokkal a Die Pressében megjelent nyilatkozat után a magyar kormány is megszólalt, elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd később Lázár János is erős üzenetet küldött az élelmiszerláncnak, nemrég pedig azt is megszellőztették, hogy a magyar kormány rágalmazás miatt bíróság elé citálná a boltláncot.

A cégcsoport levelet küldött magyar dolgozóinak az ügy kapcsán, amelyet a Pénzcentrum szerzett meg. A Spar gazgatótanácsa (Hans K. Reisch, Paul Klotz, Markus Kaser, Marcus Wild) által jegyzett dokumentum szerint a Spar Magyarország nyereséges lenne, ha "nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek". A cégvezetés szerint adózás előtt még jó volt a cég eredménye, de 120 millió eurót (48 milliárd forint) kell befizetni a magyar államnak, ami a vállalatnál munkavállalónként 8500 eurót (3,4 millió forint) jelent.

"Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál" – áll a levélben. A cég vezetői megerősítik, hogy szeretnének Magyarországon tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni, és hangsúlyozzák, hogy "magyar kereskedőnek tekintjük magunkat és semmiféle érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzunk Magyarország politikai ügyeibe".

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×