eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cropped shot of an unrecognizable businessman pressing is horn while on his morning commute to work
Nyitókép: katleho Seisa/Getty Images

Luxuskormány mögött ülhetünk már havi 130 ezerből

Javul az autóvásárlást tervezők helyzete idén. A csökkenő infláció miatt többet érő bérek és a nagyobb kínálat következtében várható árcsökkenés a használt autók piacán mind kedveznek az autócserének. A money.hu elárulja, hogy milyen törlesztőre számíthatnak a finanszírozáshoz hitelt felvevők, ha a legkedvezőbb megoldást választják.

Életjelet adott magáról az autópiac. Idén februárban a forgalomba helyezett új autók száma megközelítette a 11 ezret, ami 10 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Datahouse adatai szerint. Az autópiaci fizetőképes keresletnek kedvez az is, hogy a reálbérek tavaly decemberben visszakerültek a “helyükre”, azaz a pozitív tartományba. Tehát a fizetések emelkedésének mértéke meghaladta az inflációt. Ez pedig javítja a lakosság vásárlóerejét és az eddiginél fokozottabb hitelkeresletet vetít előre, főleg, hogy a kamatok is jelentősen csökkentek az elmúlt időszakban. Az idei évben emellett növekedhet a piacon lévő használt autók száma, amely az árak csökkenésével járhat ebben a szegmensben a Használtautó.hu szakértői szerint.

A tavalyinál tehát jóval kedvezőbb helyzetben vannak azok, akik megfelelő jövedelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy akár kölcsön segítségével vásároljanak autót.

Hány forintra jön ki az autótörlesztés?

5 millió forintból már egy jó állapotú, modelltől függően fiatal használt autót lehet vásárolni. Amennyiben a teljes összeget hitelből finanszíroznánk, úgy 8 éves futamidővel számolva, havonta 80 ezer forintot vinne el az autó törlesztője a money.hu autóhiteleket összehasonlító kalkulátora szerint.

8 millió forintért az alsó kategóriába tartozó új autók sorából is válogathatunk, de ez az összeg egy kiváló állapotú, fiatal használt jármű beszerzésére is elegendő lehet. Aki pedig valamivel többet, 12 millió forintot szán autóvásárlásra, az még szélesebb választékból szemezgethet, legyen szó új vagy használt modellekről. A 8 millió forintos, 8 éves futamidejű hitelek esetében 130 ezer alatt marad a havi törlesztés a legkedvezőbb banki ajánlatokat nézve. A legtöbb bank korábban 10 millió forintban húzta meg a személyikölcsön-plafont, azonban egyre több pénzintézet lép túl ezen az összegen, kínálva nagyobb kölcsönöket is a kellő hitelképességgel rendelkező ügyfeleknek. Egy, ma már több banknál is elérhető 12 milliós személyi kölcsön törlesztése például havonta 200 ezer forint alatt marad, 8 éves futamidővel kalkulálva.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a személyi kölcsönök feltételei és kamatai a bankok közötti egyre éleződő verseny miatt gyakran változnak. Így aki ilyen formában szeretne autót vásárolni, annak különös figyelmet érdemes fordítania arra, hogy éppen melyik bank milyen feltételekkel kínálja a hiteleket. Egy másik aranyszabály, hogy sose vásároljunk autót a kölcsön teljes összegéből. Mindig hagyjunk teret az esetlegesen felmerülő plusz költségek fedezésére, különösen, ha használt autót veszünk. Végül, de nem utolsó sorban, használt autó vásárlása esetén különösen fontos, hogy csak megbízható forrásból, alapos előzetes átvizsgálást követően döntsünk az adásvétel mellett, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×