eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A számok nyelvén - van mit ledolgoznia most az építőiparnak, és úgy tűnik, le is fogja

Januárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, tavaly decemberhez képest 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene. Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádiónak nyilatkozva segít a számok mögé látni.

Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint januárban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a hazai építőipar termelése. Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádióban azt mondta, kifejezetten jók lettek a januári építőipari adatok.

"Decemberhez képest szezonálisan igazítva 10,2 százalékkal ugrott az építőipari termelés volumene, és bár a téli hónapok aktivitása igen alacsony, ezért korai lenne azt mondani, hogy az ágazat őrületes növekedésbe váltott, de mégis nagyon sokat javít a képen. Ugyanis az elmúlt két évben az építőipar teljesítményét inkább egy lassú ereszkedő trend jellemezte, vagyis kifejezetten úgy lehetett ítélni, hogy teljesítménycsökkenés rajzolódik ki, és tulajdonképpen a decemberi kis emelkedés után ez a januári jelentősebb emelkedés nagyon sokat javít az összképen" - mutatott rá.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene ugyanakkor csaknem 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

"Ez egyértelműen mutatja azt, hogy azért az építőipar kilátásai továbbra sem nagyon jók,

a magas kamatszint, a szűk belső kereslet és néhány egyéb tényező még továbbra is fogja ezt az egyébként is nagyon ciklikus iparágat,

azért ez egyértelműen determinálja, hogy nem számítunk a januári nagy ugrás ellenére sem arra, hogy itt valami őrületes növekedés indul el. Ugyanakkor a szerződéses adatokban is látunk pozitív jeleket, az elmúlt három hónapban és köztük a mostani januárban is az új szerződések, a megkötött új szerződések volumene már növekedett éves alapon, és ugyan ez nem volt elég arra, hogy a teljes szerződésállományt, ami az építőipari vállalkozások könyveiben van, azokat is olyan mértékű növekedésbe fordítsa, hogy már meghaladja a tavaly januári szintet, de legalább a lemaradás folyamatosan csökken, most már csak 15 százalékkal kisebb a rendelésállomány, mint egy évvel ezelőtt."

Madár István arra számít, hogy az állam európai összehasonlításban is magas beruházási rátája jelentősen csökkenni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×