eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: pixabay

Mentőakcióra van szükség a banánpiacon

A globális felmelegedés miatt kialakuló fertőzések pusztítják a banánültetvényeket.

Rómában ült össze a héten az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) banántermesztési és -értékesítési kérdésekkel foglalkozó globális fóruma (World Banana Forum, WBF). Megbeszélni valójuk akadt bőven, hiszen a közelmúltban a legnagyobb banántermelői szövetségek közös követelésekkel álltak elő − írja az economx.hu.

Felszólították az európai kiskereskedőket, hogy egyszerűsítsék a tanúsítási rendszereket és ne halogassák tovább az igazságosabb banánár-politika bevezetését – számolt be az Eurofruit.

Pascal Liu, a WBF vezető közgazdásza a közelmúltban kiemelte: óriási veszélyt jelentenek az ellátásra az éghajlati hatások, amelyek a gyorsan terjedő betegségek hatásait is súlyosbítják. A kedvezőtlen időjárási körülmények befolyásolják a termesztést, emellett a hőmérséklet-emelkedésre is érzékeny a gyümölcs, ami egyes helyeken a termést is elpusztíthatja. A legnagyobb problémát azonban az okozhatja, hogy az emelkedő hőmérséklettel a betegségek is könnyebben elterjedhetnek az ültetvényeken.

A legnagyobb aggodalmat a Fusarium Wilt TR4 nevű gombafertőzés jelenti, amely Ausztráliából és Ázsiából először Afrikába jutott el, legutóbb pedig Dél-Amerikában azonosították. A szakértők szerint

ha egy banánültetvényt megfertőz ez a betegség, rendkívül nehéz megszabadulni tőle. A terjedéssel a gomba ráadásul mutálódhatott, így a Cavendish, a világ kedvenc banánfajtája is veszélybe kerülhet.

Pascal Liu mindeközben arra figyelmeztetett, az időjárási viszontagságok és fertőzések mellett is az lenne a cél, hogy jelentősen bővüljön a kínálat. Ellenkező esetben ugyanis a következő években csillagászati összegek kerülhetnek a boltokban a banán árcédulájára.

A globális felmelegedés nem csak a betegségek terjedését segíti, hanem bővíti a termelés potenciális területét is. Ahogy az alacsony költségen termelő körzetek felől igen lassan, de elkezd északra húzódni a termelés, úgy fog drágulni, és szűkülni a kínálat. Ebben az összeállítás szerint kulcsszerepe van és lesz a kiskereskedelmi hálózatok árpolitikájának.

Megemlíti még a portál azt a "banánproblémát" is, hogy a például hozzánk is kerülő gyümölcsöket az ültetvényeken még zölden szedik le, hűtve szállítják, hogy aztán a végső célországban mesterséges érlelési folyamatnak vessék alá. Márpedig ez nem tekinthető éppenséggel környezetbarát folyamatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×