eur:
395.76
usd:
368.72
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Csúcson az OTP, komoly osztalékra számíthatnak a részvényesek

A romány román leánybank eladása ellenére is meghaladta a várakozásokat a 2023-as eredmény.

A nem auditált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti, egyedi és konszolidált pénzügyi jelentésekből készített összefoglaló alapján az utolsó három hónap konszolidált korrigált adózás utáni eredménye 50 százalékos, az éves szintű 70 százalékos növekedést jelent a 2022-eshez képest. Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők valamivel kevesebbet, átlagosan 221,33 milliárd forintot valószínűsítettek a tavalyi utolsó három hónapra.

A konszolidált adózás utáni eredmény 2023 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal magasabb, 132,581 milliárd forint lett. Éves szinten így 990,459 milliárd forintot értek el, majdnem háromszor annyit, mint 2022-ben. Negyedéves összevetésben ugyanakkor mind a korrigált, mind a korrekciós tételek nélküli adózott eredmény csökkent, többek között azért, mert a román leánybank eladásához kapcsolódóan majdnem 60 milliárd forintot kellett negatív eredményhatásként elszámolni. A kockázati költségek ugyanakkor éves összesítésben 78 százalékkal csökkentek 2022-höz képest, a tavaly előtti eredményt még jelentős mértékben terhelő tételek csaknem eltűntek vagy nagyságrendileg csökkentek, a korrekciós egyenleg így a tavaly előtti 245 milliárd forintos mínusz helyett csak 18 milliárd forinttal csökkentette az eredményt 2023-ban.

Kiemelték a működési eredmény 45 százalékos javulását is, amely így elérte az 1260 milliárd forintot. A több mint 2224 milliárd forint összbevétel 34 százalékos emelkedést jelent éves szinten, ehhez minden bevételi sor hozzájárult. A működési kiadások csak 22 százalékkal nőttek, az év végére meghaladták a 963 milliárd forintot. A mérlegfőösszeg 32 804 milliárd forintról 39 609 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

A tájékoztató szerint az OTP belföldi működési környezetét tavaly a visszaeső gazdasági teljesítmény, a magas kamatszínvonal, a kormányzati és jegybanki intézkedések együttes hatásai alakították. Kedvezőnek tekintik ugyanakkor, hogy az év második felében gyorsuló ütemben mérséklődött az infláció, és a magyarországi banki különadók összességében majdnem harmadával mérséklődtek. A kamatstop, amelyet Szerbiában is bevezettek az év második felében, nem kedvezett az OTP-nek, de a külföldi csoporttagoknál mindenütt nőtt a GDP, a magyarországinál alacsonyabb infláció és kamatszint pedig kevésbé vetette vissza a hitelezési aktivitást, bár a magyar hitelportfólió is 3 százalékkal bővült. A konszolidált teljesítő hitelállomány organikus növekedése elérte a 6 százalékot árfolyamszűrten.

Hozzátették, hogy a portfólióminőség és a vállalatcsoport főbb likviditási mutatói továbbra is stabilak, a betétállományok a csoporttagok többségénél gyarapodtak, a hitelminőséget jellemző alapfolyamatok kedvezően alakultak 2023-ban. Tavaly az újonnan megvásárolt üzbég Ipoteka Bank kivételével valamennyi csoporttag nyereséggel zárt, éves szinten a legtöbb leányvállalat adózás utáni eredménye nagyságrendileg javult. A csoporthoz tartozó bankok összesen több mint 946 milliárd forinttal járultak hozzá a konszolidált korrigált adózás utáni eredményhez, ebből a magyarországi részesedés mintegy 303 milliárd forint.

Az idei osztalékjavaslatot április 4-én teszik közzé, a jelenlegi pénzügyi jelentés 150 milliárd forinttal, vagyis részvényenként 535 forinttal számol.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×