eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Fordulat a gázszámláknál

Többen meglepve tapasztalják, hogy a februárt is érintő gázszámlájuk meglehetősen alacsony volt. Ennek a tavaszias meleg és az a fránya FHT-számítás az oka.

300 köbméter gáz fogyasztottam mégis csak 16 ezer forintos számlát kaptam, nincs itt valami tévedés? - tette fel valaki kérdést abban az immáron 110 ezres Facebook-csoportban, amely a gázszámlázással foglalkozik.

A szakértők gyorsan megnyugtatták, hogy nincs szó tévedésről, valóban reális számlát állítottak ki neki. Az ok, hogy eddig nagyon meleg telünk van. A részletek pontos elmagyarázása nélkül a lényeg, hogy emiatt a gázszolgáltatók a korábbi számlákat is korrigálják. Természetesen azokat nem írják át, de az akkor kapott kedvezmény nagyobb lesz és ezt most érvényesítik. Szaknyelven

sávkorrekciót hajtanak végre,

azaz a korábban piacin elszámolt mennyiséget visszaárazzák. Ha valaki el akar merülni a számlázás rejtelmeiben, akkor ezeket az összegeket soronként is megtalálhatja "korrekciós" tételként. Nagyjából a számla közepén láthatók ezek.

A szakemberek egyébként azt mondják, ha marad ez az időjárás, akkor működik az a logika, hogy a melegben kisebbek lesznek a számlák, sőt, a korábban versenypiaci áron kifizetett fogyasztást is "visszakaphatja" az ember. Most ez zajlik, azért arányosan alacsonyabbak a számlák. Ezt mutatja az FHT értékek változása is, azaz egy egység most "többet ér", azaz nagyobb a szám mögötte, ami azt jelenti, hogy egy FHT mögött több MJ (azaz gázmennyiség) áll.

Egy biztos, az egész évre járó 63645 MJ (minimum 1729 köbméter) kedvezményes gáz mindenkinek jár, az nem veszhet el amiatt, mert szokatlanul meleg telünk van.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×