eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Ingyenes vízhasználattal könnyíti a mezőgazdasági öntözést a kormány

A kedvezmény azokra a gazdákra vonatkozik, akik állami vízilétesítményekből nyerik az öntözéshez szükséges vizet.

A kormány idén is teljes mértékben mentesíti a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás alól - jelentette be videós közleményében Nagy István agrárminiszter.

Mint elmondta, azért hozták meg ezt a döntést, mert az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszerellátás alapja. Így kíván a kormány segítséget nyújtani a gazdálkodóknak ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz, és növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését.

Nagy István hangsúlyozta, a tavalyihoz hasonlóan a kormány idén is átvállalja a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit.

A vízszolgáltatási díj az állami tulajdonú vízilétesítmények révén biztosított vizek felhasználásához kapcsolódik, beleértve akár a közbenső szolgáltatókat is.

Vagyis a kedvezmény azon termelők számára érhető el, akik állami mezőgazdasági vízszolgáltató közreműködésével felszíni vízből, vagyis valamely folyóból, csatornából kapják az öntözéshez használt vizet.

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy az agrártárca már futó programjai és pályázatai révén is kiemelt figyelmet szentel az öntözéses gazdálkodás fejlesztésének. A vidékfejlesztési program keretében 962 gazdálkodó kapott támogatást öntözésfejlesztési projekthez országosan, 83 milliárd forint értékben. A kormány célja, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt. Nagy István agrárminiszter leszögezte, a termelők továbbra is számíthatnak a kormány segítségére a termelési feltételek biztosításának és a versenyképességük megőrzésének támogatásában.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×