eur:
389.46
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Baranyi Róbert/Budapest Airport

Budapest Airport - Egy több száz millió eurós kölcsön miatt vizsgálódik az EU csalás elleni hivatala

Egy szlovák szál is van az ügyben, a bank nem nyilatkozik, az OLAF pedig "teszi a dolgát". Reagált a BA.

Rászállt a Budapest Airportra az Eu csalás elleni hivatala - írja a vg.hu a Politicóra hivatkova. Az apropó egy 200 millió eurós kölcsön, amely ügyében már nyomozás is indult, felvevője pedig maga a Budapest Airport. Mint a cikk írja, az Európai Beruházási Bank egyik volt vezetője, Vazil Hudák különösen is jól járhatott az ügyben.

A Politico belső iratokra hivatkozva azt állítja, hogy a 2018-as hitelszerződés mentén Hudák személyes előnyökhöz juthatott a hitel jóváhagyásából, ez pedig többek vétkességét is felveti.

Vazil Hudák volt szlovák gazdasági miniszter, aki 2016 októberétől 2019 októberéig az Európai Beruházási Bank közép- és kelet-európai részlegét vezette, majd 2020-ban bekerült a Budapest Airport igazgatóságába. Ő visszautasította a vádat, azt tévesnek és valótlannak nevezte.

Az OLAF szóvivője pedig "nem kommentál konkrét ügyeket".

A hitelre a ferihegyi reptér bővítéséhez volt szükség, maga a beruházás pedig valószínűsíthetően nem felelt meg környezetvédelmi és egyéb kritériumoknak - írja még a cikk. Ilyen problémákról azonban Hudák - saját bevallása szerint - nem tudott. A vizsgálat most arra irányulhat, hogy Hudák gyakorolt-e bármilyen nyomást a pénzintézet munkatársaira, hogy a hitel értékelési folyamata során ne vegyenek figyelembe bizonyos kritériumokat.

"Őszintén szólva, ha akarnám, akkor sem tudnám, hogyan tudnék bármilyen befolyást gyakorolni. Tekintettel az érintett munkatársak számára és a döntéshozatal összetettségére, ez lehetetlen. A jóváhagyáshoz mindenki egyetértése szükséges", így reagált az ügyben Hudák.

Ugyanakkor a bank belső panaszkezelési eljárása arra jutott, hogy a projekt éghajlati hatásait nem értékelték megfelelően, illetve a repülőtér nem működött együtt kellőképpen a helyi közösséggel. A repülőtér azzal érvelt, hogy ez azért történt így, mert nem volt szüksége külön mentességekre az építési folyamat minden egyes részéhez.

A pénzintézet nem kívánt nyilatkozni, de leszögezte, hogy kötik a szerződéses kötelezettségek, mindaddig folyósítanak, amíg a szerződéseikhez kapcsolódó feltételek teljesülnek.

Megszólalt a BA

A Budapest Airport Zrt. a fentiekre reagálandó a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket: a társaság rendelkezik elfogadott EBB-hitellel, és a hitel körülbelül kétharmadát lehívta a repülőtéri fejlesztések végrehajtásához, az EBB követelményeinek és a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően, beleértve a szükséges engedélyek beszerzését is.

„Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az említett EBB-vizsgálat az EBB saját belső eljárásait vizsgálta a Budapest Airport beruházásai kapcsán. A jelentés nem tartalmi, csupán eljárásbeli kifogásokat állapított meg” – írták.

A Budapest Airport a hivatalos panaszkezelési mechanizmus kezdetétől külső szereplőként vett részt a folyamatban, és teljes mértékben együttműködött, minden szükséges információt, dokumentumot rendelkezésre bocsátott. (Az eljárás egyébként nem kivételes vagy különös abból a szempontból, hogy jelenleg is számos európai országban zajlik hasonló vizsgálat EBB-beruházások kapcsán.) A Budapest Airport az Európai Beruházási Bank (EBB) által lefolytatott audit során felmerült valamennyi kérdést tisztázta az EBB-vel – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×