eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
BYD Atto 3 típusú elektromos autó márkajelzése a BYD autóátadó ünnepségén a Puskás Arénában 2024. február 23-án. A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai vállalat több milliárd eurós, több ezer új munkahelyet létrehozó óriásberuházással Szegeden épít gyárat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szeged után Róma felé veheti az irányt a BYD

A kínai gyártó szerint egy második európai üzem létrehozása az értékesítési mennyiségtől függ.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya új nagy autógyártó bevonását tervezi Olaszországba, miután a Fiatot is jegyző Stellantis jelezte, hogy a gyártás egy részét alacsonyabb költségű országokba helyezheti át. Róma ezért felvette a kapcsolatot a BYD-vel – idézi a Economx.hu a Bloomberget.

Az olasz ipari minisztérium kormányzati képviselője ugyan nem kívánt nyilatkozni a BYD-vel folytatott tárgyalásokról a nemzetközi gazdasági portálnak, Adolfo Urso korábban jelezte: hogy az ország „támogatja egy második gyártó érkezését”, amit egy olyan projektnek nevezett, amelyen hónapok óta dolgoztak, külföldi partnerekkel folytatott érdemi tárgyalásokkal.

A BYD tavaly lett a világ legnagyobb EV-gyártója (Electric Vehicle), miután letaszította a trónról a Teslát. A kínai autógyártó decemberben megerősítette terveit a magyarországi gyár építésére, hogy segítsen fellendíteni az eladásait a régióban.

A BYD Europe ügyvezető igazgatója szerint még túl korai lenne megmondani, születik-e döntés egy második gyárról. A BYD először szeretné kiépíteni helyi beszállítói hálózatát Magyarországon – tette hozzá Michael Shu a Bloombergnek; a portál megjegyzi, hogy a BYD magyarországi befektetésével komoly vetélytárssal néznek szembe az európai autógyártók.

A kínai cég magyarországi befektetése néhány hónappal azután történt, hogy az Európai Unió bejelentette: vizsgálatot indít a kínai EV-gyártóknak nyújtott pekingi állami támogatásokkal kapcsolatban, és a szegedi termelés segíthet a vállalatnak elkerülni a további importvámokat. A gyártó együttműködik a vizsgálatban – közölte a BYD első embere.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×