eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az Evergrande Center logója az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport épületének bejáratánál Sanghajban 2021. szeptember 21-én. Jelentések szerint az Evergrande-nek több mint 300 milliárd dollárnyi adóssága van.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Vége az Evergrande piramisjátékának – ez tényleg nagyon fog fájni Kínának

A hongkongi bíróság elrendelte a kínai ingatlanóriás, az Evergrande felszámolását. Az óriáscég bedőlése miatt több millió kínai állampolgárt kell majd kárpótolni, az Evergrande csődje ugyanakkor politikai kérdéseket is felvet majd – mondta az InfoRádióban Salát Gergely, az ELTE BTK habilitált egyetemi docense, Kína-szakértő.

Felszámolást indított az Evergrande kínai ingatlangigász ellen egy hongkongi bírósági ítélet. Az ügy háttere, hogy az ingatlanfejlesztő nem tudott megegyezni hitelezőivel 328 milliárd dolláros adósságállománya átütemezéséről.

"Ez egy szappanopera, 2020-ban kezdődött, amikor a kínai kormányzat megszigorította a hitelezési gyakorlatot a nagy ingatlanfejlesztő cégek esetében, 2021-ben így az Evergrande, amely a világon az egyik legnagyobb vállalat, bejelentette fizetésképtelenségét. Azóta láthatólag a kínai rendszer se kiköpni, se lenyelni nem tudja ezt a hatalmas adósságot felhalmozott vállalatóriást, illetve az egész szektort, hiszen nemcsak az Evergrande, hanem több más hatalmas ingatlanfejlesztő is fizetésképtelenné vált" – részletezte az InfoRádióban Salát Gergely, az ELTE BTK habilitált egyetemi docense, Kína-szakértő.

A 328 milliárd dolláros adóssággörgeteg már nem elhanyagolható tétel a kínai gazdaságnak sem. "Ez egy olyan tétel, amelyet ha szétterítenek az egész kínai gazdaságon, akkor is komoly károkat okoz. Ráadásul nem is csak egy cégről, az Evergrande-ról van szó, hanem az egész szektor került óriási bajba" – mutatott rá. Szerinte viszont ezt az "óriási békát" a kínai gazdaságnak valahogyan le kell tudni nyelnie.

Mint kifejtette, az érintett ingatlanfejlesztők egyfajta piramisjátékot üzemeltettek, mindig a már befizetett, de még el nem adott lakások árából vágtak bele újabb meg újabb beruházásokba, ennek az állam véget vetett.

"Fel kell darabolni ezeket a nagy cégeket, vagyonkezelés alá vonni, és megpróbálni kárpótolni ha nem is a befektetőket, de azt a sok-sok millió kínai állampolgárt, aki befizetett azokra a lakásokra, amelyek nem készültek el. A cégszerű befektetők viszont aligha jutnak majd a pénzükhöz" – vélekedett Salát Gergely.

A hongkongi döntést "tulajdonképpen szimbolikusnak" is nevezte.

"Ott teljesen más a jogrendszer, mint a Kínai Népköztársaságban. Arról óriási viták lesznek a következő hónapokban, években, hogy egy hongkongi bíróság által kinevezett felszámolóbiztos megmozdulhat-e egyáltalán a szárazföldi Kínában, tud-e ott döntési jogkörre szert tenni. Ilyen még nem volt, annyira fontos, hogy mi lesz az Evergrande-dal és a többi ingatlanfejlesztővel, hogy egészen biztos, hogy a kérdés Pekingben fog eldőlni" – jelezte Salát Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×