eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Farmers boots
Nyitókép: eclipse_images/Getty Images

Uniós mesterterv: ez a magyar földekre, gazdákra is hatással lehet

Új, fenntarthatóság-alapú irányba terelné az európai mezőgazdaságot a Régiók Európai Bizottsága, január végi ülésükön vitatták meg a közös agrárpolitika jövőjét.

Növelni kell a gazdálkodók támogatását az európai zöld megállapodás (European Green Deal) előírásainak betartását és csökkenteni az ezzel kapcsolatos bürokráciát. Ezt hangsúlyozták a Régiók Európai Bizottságának tagjai a Green Deal Going Local munkacsoport január 25-i ülésén Brüsszelben - számol be róla a Pénzcentrum. Mint írják, a vita egyik fontos középpontjában a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja és az Európai Unió klímasemlegességre való átmenetének célkitűzéseihez kapcsolódó hozzájárulása, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és annak enyhítése, valamint a biológiai sokféleség és a természeti erőforrások védelme közötti kapcsolat állt.

A Régiók Európai Bizottságának (CoR) hamarosan megjelenő véleménye a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjére fókuszál, amelyben a szakpolitikusok úgy vélik, hogy a KAP irányításának regionalizálása segíthetne jobban azonosítani és reagálni azokra a problémákra, amelyekkel a mezőgazdasági termelők szembesülnek, és amelyek Európa-szerte tiltakozásokhoz vezettek az elmúlt hetekben.

A felvetett vélemények szerint

a Közös Agrárpolitikának a hektáralapú elszámolásról olyan modellre kellene, amely munkaintenzitáson és a környezeti fenntarthatóságon alapul, támogatja a kisebb termelőket és a vidékfejlesztés egészét.

Isilda Gomes, a portugál Portimão polgármestere és a Régiók Európai Bizottsága Természeti Erőforrások Bizottságának (NAT) elnöke a tanácskozáson azt mondta, a politikának a gazdák mellett kell állnia az éghajlatsemlegesség felé vezető úton, mert jelenleg az európai és nemzeti szabályok bonyolultságával küzdenek. A megfelelő támogatás érdekében nagyobb mozgásteret és döntési szabadságot kell adni a helyi és regionális önkormányzatoknak.

A polgármester szerint a mezőgazdasági gazdálkodóktól elvárt ökológiai átmenet a mezőgazdaság ellenálló képességének növelését, valamint a jó mezőgazdasági termelők jövedelmének és a minőségi élelmiszereknek a biztosítását jelenti - írja a lap.

A megbeszélésen kiemelték a természeti jelenségekre való felkészültség és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség fontosságát is. A felszólalók figyelmeztettek, hogy

szükségesek az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló intézkedések, de ezeket az alkalmazkodással és ellenálló képességgel kapcsolatos lépésekkel együtt kell előmozdítani.

"A jelenlegi tiltakozások nem azért zajlanak egész Európában, mert a gazdák a Green Deal ellen vannak, hanem a gazdasági egyenlőtlenségeket szeretnék felszámolni. Nem lehet csak úgy parancsokat osztogatni nekik a törvények végrehajtására, hanem támogatást és kompenzációt kell kapniuk, de meg kell hallgatni és támogatni őket. A Közös Agrárpolitikának erősebben regionálisnak és szociálisan igazságosabbnak kell lennie, amely a gazdák, a foglalkoztatás, a vidéki területek és a biológiai sokféleség javát szolgálja. Legyen a fő hangsúly az élelmiszerbiztonságon, amit a mezőgazdaság, valamint környezetvédelmi és fenntarthatóság szempontjából közelítsünk meg. Európának egészségesebb élelmiszerre van szüksége, de ehhez drasztikus változásokra van szükség az európai szabályozásban"

- hangsúlyozta a vita másik előadója Piotr Całbecki, a lengyel Kujawsko-Pomorskie régió elnöke.

A lengyel régiós elnök azt is hozzátette, hogy a termőföld megfizethetetlen kincs Európában, ám egyre több probléma bukkan fel. A különböző vidékeken más és más problémákkal kell a gazdálkodóknak szembesülniük, úgy mint az elnéptelenedés, az infrastruktúra hiányosságai, talajerózió, a kevesebb csapadék miatt kiszáradás. Az elnök úgy véli,

a földeket biológiailag fenntarthatóvá kell tenni, de az európai mezőgazdaság egyensúlyáról sem esik elég szó.

A felszólaló képviselők kiemelték a Közös Agrárpolitika, a biológiai sokféleség és a fenntartható élelmiszerrendszerek közötti kapcsolatot, amely kulcsfontosságú a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás jövőjének biztosításához. Kiemelték, hogy természetkímélő megoldásokra kellene áttérni az intenzív gazdálkodásról, ez viszont stabil finanszírozást igényel, amibe teljes mértékben be kell vonni a helyi és regionális önkormányzatokat.

A Közös Agrárpolitika célja, hogy fenntartható jövőt biztosítson az európai gazdálkodók számára, célzottabb támogatást nyújtson a kisebb gazdaságoknak, és nagyobb rugalmasságot biztosítson az uniós országok számára az intézkedések helyi viszonyokhoz való igazításában - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×