eur:
389.32
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Cserélik a logót az MKB Bank Váci úti épületén 2023. április 30-án. Ezen a napon olvad össze a bank a Takarékbankkal, a fúzióval létrejön a MBH Bank Nyrt., amely egységes arculattal működik tovább és Magyarország második legnagyobb mérlegfőösszegű pénzintézetévé válik.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Több mint 13 ezren töltötték ki a Nagy Diák Banktudós Tesztet

Tízből kilenc diák pontosan tudja, hogy mit kell tennie a bankkártyája elvesztése esetén – derült ki az MBH Bank és a DUE Médiahálózat által indított Nagy Diák Banktudós Teszt adataiból.

A játék támogatásával a hitelintézet célja, hogy olyan pénzügyi ismereteket adjon át a fiatal generáció számára. A 2023 szeptemberében elindított Nagy Diák Banktudós Teszt célja, hogy bárki, aki szeretné tesztelni pénzügyi, gazdasági tudását, egyszerű, szórakoztató formában tehesse ezt meg. A háromfordulós, online, vetélkedőbe felsőoktatásban tanuló, 18-26 év közötti fiatalok kapcsolódhattak be, azonban a tesztet bárki kitölthette. Szeptember és december között tizenháromezernél is több diák vett részt a játékban.

A teszt adataiból kiderült, hogy a biztonságos bankkártya- és netbank használatra vonatkozó kérdésekben stabil a diákok tudása, azonban a megtakarítással és befektetésekkel kapcsolatos témákban kevésbé tájékozottak. A kitöltők tájékozottak voltak abban is, hogyan lehet biztonságosan használni az internetbankot, és milyen a biztonságos jelszó. Tízből kilenc diák pedig pontosan tudja, mit kell tennie a bankkártya elvesztése esetén, emellett a kripto-eszközökkel kapcsolatos kérdések esetében is kimagaslóan magas a helyesen válaszolók aránya, de az alapvető, a személyi jövedelemadóval kapcsolatos témában is sokan válaszoltak helyesen.

A kiberbiztonsággal kapcsolatos részletesebb kérdéseknél, azonban már tapasztalható tudáshiány. Például minden versenyző rosszul válaszolt arra a kérdésre, hogy a bankok telefonos ügyintézői elkérhetik-e a netbanki jelszavaikat.

Fontos tudni, hogy a bankok munkatársai soha nem kérik telefonon az ügyfelek személyes belépési adatait.

A kiberbűnözők különféle módszereit illetően is meglehetősen hiányos a kitöltők tudása, a befektetésekkel, megtakarításokkal és a hitelekkel kapcsolatos kérdések között pedig a legkisebb arányban fordultak elő helyes válaszok: a fiatalok alig ötöde tudja jól, mit jelent a teljes hiteldíjmutató, pontosan mit jelent a reálhozam, vagy, hogy a kötvényekkel kapcsolatban mik az alapvető tudnivalók.

A fináléban Szafián Petra aratott győzelmet, aki az ELTE elsőéves hallgatója, nemzetközi gazdálkodás szakon, a nyereménye pedig egy egyhetes, páros görögországi utazás. A Nagy Diák Banktudós Teszt második helyezettje Bosits Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója lett, nyereménye egy iPhone 14 és egy Apple Watch 8. A dobogó harmadik fokára Marosi Hanna, az ELTE hallgatója állhatott, ő egy e-rollerrel gazdagodott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×