eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A Molnak komoly gondja van, indokolatlan profitszerzésről beszélnek

A Mol szerint a horvát olajvezeték-üzemeltető továbbra is aránytalanul magas és tisztességtelen árat kér szolgáltatásaiért; az elmúlt években a Janaf jelentősen megemelte szolgáltatásainak árát, amelyek amiatt az európai referenciaár többszörösébe kerülnek - közölte a magyar olajtársaság.

A közlemény szerint a Mol hosszú ideje vizsgálja és elemzi a rendkívül magas kompenzáció okait, de eddig nem talált elfogadható magyarázatot arra, hogy a Janaf által 2023-ban alkalmazott, drasztikusan megemelt, így aránytalanul és indokolatlanul drága árazás mögött milyen okok húzódnak. A Janaf ezzel kapcsolatos nyilatkozatai szintén nem szolgáltatnak meggyőző érveket a kérdésben - szögezték le.

Mivel az emelés messze meghaladta az európai energiaárak emelkedésének mértékét, jogosnak tűnik a feltételezés, hogy

a Janaf az Ukrajna és Oroszország közötti háború által teremtett helyzetet profitszerzésre használja

- hangsúlyozta a Mol.

"Egy válságos időszakban a Janaf tehát ahelyett, hogy szolidaritást mutatna a régió többi államával, úgy döntött, hogy kihasználja a tengerparttal nem rendelkező Csehország, valamint Magyarország és Szlovákia kitettségét, amelyek finomítói a csővezetéken szállított orosz kőolaj egyetlen életképes alternatívájaként nagymértékben függenek az Adria-vezetéktől" - írták a közleményben.

Hozzátették: a Janaf bevételei az egekbe szöktek - feltehetően nagyrészt az új árpolitikának köszönhetően -, ami a közelmúltban minden korábbit meghaladó pénzügyi eredményeket tett lehetővé a vállalat számára.

"A Mol valódi regionális felelősségtudattal rendelkező vállalatként az üzemanyag-ellátás biztonságát a legfontosabb prioritásként kezeli, és ennek érdekében mindig is a kelet-közép európai országok közötti együttműködés határozott támogatója volt" - hangsúlyozták.

A magyar vállalat közölte azt is, hogy a Janaf állításaival ellentétben nem ismeri a horvát olajvezeték-üzemeltető által az árképzésben alkalmazott "ellenőrzött módszertant", a horvát vállalat valójában csak egy semmitmondó általánosságot fogalmazott meg kilométeralapú árképzésének nyilvánosságra hozatalával, szélsőségesen magas árszínvonalát és áremelését azonban semmivel nem támasztotta alá. Ez tovább erősíti a benyomást, hogy a Janaf ezt az árat teljességgel önkényesen határozta meg - jelezte a Mol.

A közlemény szerint a Mol továbbra is nyitott arra, hogy többet tudjon meg a Janaf árpolitikája mögött meghúzódó tartalmi érvekről, és így megalapozottabban tudja összehasonlítani a vállalat árazását a többi európai csővezeték-üzemeltetővel.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×