eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Insurance agent presentation and consultations with a lawyer or insurance agent. Law and insurance.
Nyitókép: scyther5/Getty Images

Változnak a munkavállalók igényei egy új felmérés szerint - Mutatjuk, mik lettek a legfontosabbak

A magas inflációs környezet miatt a versenyképes alapbér mellett az egyéb pénzbeli juttatásokat kínáló munkahelyek a legvonzóbbak a dolgozók számára - ez derült ki a PwC Magyarország idén hetedik alkalommal elvégzett munkavállalói felméréséből. A bérezés mellett a másik fontos szempont a magánélet tiszteletben tartása, és a munkavégzés körülményei.

Azt gondolom, nagyon szépen látszanak a gazdasági, társadalmi változások a preferenciákban is - nyilatkozta Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadás vezetője az InfoRádiónak. A tavalyi év elhozta az orosz-ukrán háborút és az energiaválságot, ami egyfajta sokként érte az embereket egy többéves gazdasági jólét után - összegezte.

2022-ben nagyon megerősödtek a pénzbeli tényezők, kiemelten fontossá vált a munkahely biztonsága, idén viszont már látszik egyfajta átrendeződés.

A szakértő elmondta, az idei év visszajelzései alapján a munkahelyi biztonság már kevésbé fontos, a listán az ötödik helyről a tizedikre csúszott vissza, hiszen látták a munkavállalók, hogy óriási elépítések nem történtek. A pénzügyi szempontok viszont tovább erősödtek, hiszen a reálbérek hónapról hónapra csökkentek - mint mondta, továbbra is a pénz az úr. Az alapbér mellett a túlóra-kifizetések és a bónuszok is bekerültek az első három tényezőbe.

További érdekességként említette a szakértő, hogy a rugalmas munkaidő, illetve a home office tovább gyengült a preferenciák szempontjából. Úgy véli, emögött az állhat, hogy

az emberek a rugalmasság helyett keretekre vágynak, fontosabb lett számukra a magánélet tiszteletben tartása, mint annak a lehetősége, hogy bárhol, bármikor tudjanak dolgozni.

Reguly Márta a felmérés kapcsán elmondta, idén 80 ezer embert kérdeztek meg, akiknek a nagyobb része szakiskolás volt. Ők egy új csoportot jelentenek, ezért őket nem is elemezték, külön tömbként kezelték. Kikérték továbbá 13 ezer aktív munkavállaló, 10 ezer egyetemista és 5 ezer középiskolás véleményét is, akiket az intézményeken keresztül értek el.

Kétféle kérdést tettek fel a résztvevőknek. Egyfelől van egy 40 tételes lista mindenféle munkáltatói értékajánlat-elemekkel, ezekről nyilváníthattak véleményt, hogy mennyire fontosak a számukra munkahelyválasztáskor. Ez a lista számos elemet tartalmaz, a pénzbeli dolgok mellett például a csapat, a vezető személye, a feladatok típusa, vagy éppen a karrierlehetőségek kapcsán. A másik, amire a megkérdezettek válaszolhatta, hogy hol dolgoznának a legszívesebben és miért.

A PwC Magyarország vezető tanácsadója úgy véli, izgalmas látni a még tanulók és a már dolgozók igényei közti különbözőségeket. Mint mondta, a diákoknak sokkal fontosabb a karrier, a tanulási lehetőségek, mint a már tapasztalt munkavállalóknak. A fiatalok ambiciózusabbak, éhesebbek, illetve az is fontosabb számukra, hogy milyen munkakörnyezetben dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Vészjósló ütemben zabálja az áramot a mesterséges intelligencia, hamarosan 15 atomerőmű is kevés lesz neki

Vészjósló ütemben zabálja az áramot a mesterséges intelligencia, hamarosan 15 atomerőmű is kevés lesz neki

Egyes becslések szerint 2027-re a teljes kapacitáson működő MI szerveregységek anni áramot fogyasztanak, mint Hollandia, és 15 átlagos méretű atomerőmű teljesítményének felel meg. Egyetlen kép generálásának áramfogyasztásából pedig fel lehetne tölteni egy mobiltelefont. A technológiai vállalatok titkolózása megnehezíti, hogy pontos képet kapjunk az igencsak energiaigényes MI-modellek valós fogyasztásáról, és arról, mekkora környezeti terhet jelent a működtetésük. A rendelkezésünkre álló adatok azonban azt sugallják, hogy a fejlesztőknek sürgősen lépniük kell, és fenntartható alternatívákat kell találniuk a jelenlegi működésre. Ebben egyrészt maga a mesterséges intelligencia, illetve a kisebb, hatékonyabb modellek is segíthetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×