eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Komoly érveket vittek a munkavállalók, de a munkáltatók is a bértárgyalásokra - részletek

A Liga Szakszervezetek szerint olyan új érvek hangzottak el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén, amelyek megakadályozhatják a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jétől történő emelését. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint ugyanakkor termékeny volt a vita, és a jövő héten döntés születhet minden kérdésben.

A kormányzat is érdekelt abban, hogy a munkavállalók bérhelyzete már december 1-jétől javuljon, ugyanakkor a munkaadói és munkavállalói oldal megállapodásába érdemben nem kíván beleszólni – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.

Mészáros Melinda kiemelte, hogy VKF ülésén a munkaadói oldalon olyan új érvek jelentek meg, amelyek meghiúsíthatják az előre hozott minimálbér és garantált bérminimum emelését.

"Új elemként jelent meg, hogy indokolt-e a december 1-jétől történő bérfejlesztés végrehajtása vagy kizárólag január 1-jével történjen meg. A munkavállalói oldal ezt elfogadhatatlannak tartaná, hiszen valamilyen kompenzáció a két kötelező bérelem vonatkozásában mindenképpen indokolt a jelentős mértékű 2023-as infláció okán."

Mészáros Melinda szerint a munkáltatói oldal azt is vitatja, hogy indokolt-e december 1-jétől megemelni a minimálbért és garantált bérminimumot is, vagy csak a kötelező legkisebb munkabért.

"A 15 százalékos kötelező minimálbér-emelés körül nincs vita a felek között, a garantált bérminimum tekintetében a szakszervezeti oldal is feltételhez kötötte a javaslatát, mégpedig ahhoz, hogy magában a megállapodásban jelenjen meg egy hosszútávú koncepció első eleme, mégpedig az, hogy a kormányzat vállalja, hogy az ágazati párbeszédbizottságokra vonatkozó szabályozást a következő év elején átdolgozza és módosítja. A munkaadói oldal ennek kapcsán partnernek mutatkozott eddig, ők a garantált bérminimum tekintetében 2024-re vonatkozóan a 10 százalékos mértéket egy munkaadói szervezet kivételével el tudják fogadni."

A munkaadók hangja

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az InfoRádiónak azt mondta, noha nem értettek mindenben egyet a szakszervezetekkel, megalapozottabbá váltak az álláspontok.

"Egy hét múlva, amikor újra összeülünk, akkor erről a kérdésről, hogy lehet-e előre hozott minimálbér- és garantáltbérminimum-megállapodást kötni, és ha igen, milyen feltételekkel, akkor erre megalapozottan tudunk már reagálni. Áttekintve a jelenlegi gazdasági helyzetet és várakozásokat, azért az kiderült, hogy főleg a magyar kis- és középvállalkozói szektor elég nehéz, recessziós helyzetből kell, hogy tárgyaljon 10, illetve 15 százalékos nagyságrendű emelésről."

Perlusz László hozzátette, hogy a vállalkozásoknak ezt a béremelést valahogy ki kell gazdálkodniuk.

"Értjük és érezzük, hogy segítséget kell nyújtani a legkisebb keresetűeknek, azt is értjük, hogy élénkíteni kell a gazdaságot, a belföldi keresletet, mert ez a kereslet lecsapódik a magyar vállalkozások nagy részénél is."

Az újabb forduló jövő csütörtökön lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×