eur:
394.51
usd:
370.65
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay

Liga: reális esély lehet rá, hogy egy hónappal előre hozzák a minimálbér-emelést

Várhatóan elutasítja a kormány a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek javaslatát a nettó 100 ezer forintos, adó- és járulékmentes bérkifizetésre. Mészáros Melindát, a Liga Szakszervezetek elnökét kérdeztük, aki a legújabb javaslatról és annak kormányzati fogadtatásáról is szólt.

A munkaadói és munkavállalói oldal javaslatot tett a kormányzatnak arról, hogy nettó 100 ezer forintos extra bért kapjanak a dolgozók, de mint Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban elárulta, a kormányzat "informális csatornákon" keresztül már elutasította ezt.

"Éppen ezért a munkaadói és a munkavállalói oldal már tartott egy egyeztetést egy alternatív javaslatról:

hozzuk előre a minimálbér és a garantált bérminimum 2024-es fejlesztését, és már 2023. december 1-jétől magasabb bér legyen érvényes, egyfajta kompenzációs jelleggel"

– részletezte Mészáros Melinda.

Nem adták fel közben azt az igényt, hogy az idei évi magasabb infláció a 2024-es minimálbérben és garantált bérminimumban százalékosan is jelenjen meg;

  • a minimálbérre 15 százalékos
  • a garantált bérminimumra 10 százalékos emelést javasoltak,

ami a várható infláció mértéke mellett reálbér-növekedést is jelenthet.

Mészáros Melinda szerint a 2023-as költségvetés okozhatta a problémát, hiszen a közszférában is akadt jó néhány munkavállaló, aki a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozik, de az állami szektorban is "nagyon komoly várakozások voltak a 2023-as kompenzációra vonatkozóan".

Arra is reagált, hogy a közszférában azért jóval többen kaphattak SZÉP-kártyás juttatást, mint a magánszektorban, és hogy hogyan állhat ehhez a kormány.

"A kormány részéről nincs egyelőre hivatalos tájékoztatás. November 9-én lesz egy olyan egyeztető ülés, ahol hivatalos és részletes tájékoztatást is kapunk, Nagy Márton GFM-tárcavezető is részt vesz rajta, és részletesen egyeztetünk majd a következő év gazdasági várakozásairól is" – fogalmazott.

A bér-előrehozatallal kapcsolatban viszont támogatottságot látnak kormányzati oldalról is. Ha sikerülne megállapodni a kormánnyal, viszont akkor is csak korlátozottan kompenzálja az eredeti 100 ezer forintos javaslat kedvezményezetti körét és helyzetét Mészáros Melinda szerint, viszont az előre hozott emelés legalább garantált lenne, míg a 100 ezer forintos egyszeri kifizetés csak egy ajánlás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×