eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Egyezségre jutott Moszkva és Rijád, készülhet a nagyvilág

Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb termelője, valamint Oroszország, az OPEC+ informális együttműködés tagjaként a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő hozott újabb döntést.

Eszerint fenntartják egészen december végéig az OPEC-ben vállalt mértéken felüli önkéntes olajtermelés-csökkentést. A döntést egy hónap múlva felülvizsgálják, és határoznak a további kitermelési mennyiségekről - írta a Reuters. A szaúdiak napi szinten 1 millió hordóval csökkentik a termelést, ezzel decemberben 9 millió hordós lehet a napi kitermelt mennyiség. Moszkva napi 300 ezer hordóval kevesebbet termel december végéig. Rijád közlése szerint a termeléscsökkentésről elővigyázatossági okokból, „az olajpiac stabilitásának és egyensúlyának biztosítása érdekében" döntöttek.

A hvg.hu azt írta, hogy a kisebb piacra kerülő mennyiség árfelhajtó hatású; az olajár szeptemberben el is érte a hordónkénti 98 dolláros szintet, bár azóta visszaesett 85 dollárra, még az izraeli-palesztin konfliktus ellenére is.

A Reuters korábbi felmérése szerint októberben az OPEC napi 27,90 millió hordó (bpd) olajat hozott felszínre, ami napi 180 ezer hordóval haladja meg a szeptemberit. A termelés február óta augusztusban emelkedett első alkalommal. Az októberi termelésnövekedést Nigéria vezette, de Angola is több olajat exportált, valamint az amerikai szankciók alatt álló Irán is növelte a kivitelt.

Az OPEC+ termeléscsökkentési megállapodást kötő tíz tagja együttesen napi 150 ezer hordóval növelte a termelését. Szaúd-Arábia és más Öböl menti tagok viszont továbbra is szigorúan betartották a megállapodás szerinti csökkentéseket és az azon felül tett önkéntes csökkentési ígéreteiket.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×