eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

KSH: szeptemberben megállt a lakbérek emelkedése

Országosan gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), a fővárosban kismértékben (0,3 százalékkal) csökkent a kínálati lakbérek szintje az előző hónaphoz képest.

A reállakbérek ezalatt országosan 0,2, Budapesten 0,6 százalékkal mérséklődtek - állapította meg a csütörtökön megjelent KSH-ingatlan.com-lakbérindex.

Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 94, illetve 84 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek.

A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél. Az előző hónaphoz mérten országosan (-0,2 százalék) és Budapesten is mérséklődtek (-0,6 százalék) a reállakbérek - közölte a KSH.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kommentárjában ismerteti azt is, hogy október közepére

Budapesten például 240 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér, szemben a szeptemberi 230 ezer forinttal.

"Bár ez első látásra jelentős havi szintű drágulásnak felel meg, amely némi korrekciót is jelenthet az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után. Július közepén ugyanis pont erről az árszintről vágtak neki az albérletszezonnak a fővárosi kiadó lakások tulajdonosai. Másrészt szerepet játszik az emelkedésben, hogy az egyes kerületek bérleti díjai eltérő dinamikával mozognak.

A II. kerületben például jelentősen, 300 ezerről 350 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér az elmúlt hónapokban. Ezzel átvette az első helyet a korábbi listavezető V. kerülettől, ahol október közepén 344 ezer forint volt az átlagos bérleti díj" - mondta Balogh László. Mint hozzátette, a piac egyelőre keresi az utat, egyértelmű trend még nem alakult ki.

Az ingatlan.com szakértője szerint számottevő áremelkedés nem várható a következő időszakban, mert a fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével. Ezt jelzi az is, hogy a két legnagyobb albérletkínálattal rendelkező kerületekben, a XI.-ben és a XIII.-ban 240 ezer és 230 ezer forinton stagnáltak a bérleti díjak szeptember közepéhez képest.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×