eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

Komoly könnyítést kaphatnak az első lakásvásárlók

A Magyar Nemzeti Bank javaslata szerint várhatóan már 2024 első felétől az eddigi 20-ról, 10 százalékra csökkenne az önerő-előírás azoknál a fiatal hitelfelvevőknél, akik az első lakásukat szeretnék megvásárolni. Erről az MNB szakértői beszéltek a jegybank makroprudenciális jelentésének bemutatásán.

A Magyar Nemzeti Bank már jó pár éve üti javaslat, hogy legyen változás abban, hogy mekkora önerővel kell rendelkezniük azoknak a fiataloknak, akik életük első lakását szeretnék megvásárolni – fogalmazott a Portfolio elemzője. A jegybank különböző elemzéseiben, tanulmányaiban foglalkozott már az első lakásvásárlóknak a helyzetével, azt megállapítva, hogy jelentősen romlott a lakáshoz jutás lehetősége azok számára, akik még nem rendelkeztek életükben lakással – vagy azért mert fiatalok, vagy azért mert alacsony jövedelműek – fogalmazott Palkó István.

Emlékeztetett: a fiatalokra különösen jellemző, hogy bár alapvetően alacsony jövedelműek, bizonyos részüknek jó esélye van arra, hogy az évek múlásával jelentősen emelkedjen a keresete, így mondjuk a jövedelemarányos törlesztőrészletbe viszonylag hamar beleférhetnek és ez alapján lakáshoz juthatnának. Mégis, miután a pályájuk kezdetén vannak, nem rendelkeznek megtakarítással ahhoz, hogy elő tudják teremteni a lakásvásárláshoz szükséges önerőt. Ebben az önerőben hozhat könnyítést a jegybank azon javaslata, hogy az általános 20 százalékos önerő-elvárást, ami lényegében minden lakásvásárlásnál érvényben van,

ezt az első lakásukat megvásárlók, illetve építők esetében 10 százalékra csökkentsék

– magyarázta a Portfolio munkatársa. A Magyar Nemzeti Bank azt közölte, hogy az ezzel kapcsolatos változtatás 2024 első felében életbe léphet. Palkó István jelezte, egyelőre nincsen kész a jogszabály, így nem ismert minden részlet. Véleménye szerint azonban „olyan sok” részletet ezzel kapcsolatban nem kellene tárgyalni, legfeljebb néhány érdekes paraméter lehet, mondjuk hogy csak a fiatalabb első lakásvásárlókra vonatkozzon a könnyítés, vagy az idősebbekre is, akik még nem rendelkeznek ingatlannal.

Ha a változtatás életbe lép, akkor egy 30 milliós lakás megvásárlásához a jelenlegi 6 millió helyett elég lesz 3 millió forint önerőt felmutatnia a lakáshitel felvételéhez megfelelő jövedelem mellett – összegezte a Portfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×