eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Drága dízelt hozhat a tél

Ellátási problémákat is előrejeleznek az elemzők. A gondot Oroszország okozza, és Kína lehet a megoldás.

A gázolaj- és fűtőolaj-készletek továbbra is alacsonyak a világon, ami aggodalomra ad okot a tél közeledtével - írja a Reuters elemzése alapján a Portfólió.

A piaci aggodalmat az okozza, hogy Oroszország a tél beállta előtt betiltotta a dízelolaj exportját.

A dízel ára Európában és Amerikában a szezonális finomítók bezárása és az erős kereslet miatt már most is magas. Ha az orosz exporttilalom fennmarad, az olyan országok, mint Brazília és Törökország, amelyek korábban az orosz üzemanyagtól függtek, alternatív szállítók felé fordulnak, ami fokozza a versenyt az üzemanyagpiacokon, és felhajtja az árakat - írja a Reuters.

A kínai üzemanyag-exportnak kritikus szerepe lehet

egy esetleges válság elhárításában.

A korábban nettó importőrnek számító Kína növekvő finomítói kapacitásának köszönhetően jelentős üzemanyag-exportőrré vált. Ez a tendencia 2022-ben döntő szerepet játszott, mivel enyhítette az Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő, az orosz olaj- és üzemanyagimportra vonatkozó szankciók okozta zavarok hatását.

Kína üzemanyag-exportja, amely októberben körülbelül napi 519 000 hordóval (bpd) fog növekedni, reményt adhat az ellátási nehézségekkel küzdő országoknak. A dízelkivitel 2023 első kilenc hónapjában több mint 200%-kal nőtt 2022 azonos időszakához képest.

A hírügynökség hangsúlyozza, hogy Kína folyamatos exportstratégiája az elkövetkező hónapokban meghatározhatja az olajipar pályáját.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×