eur:
389.69
usd:
364.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a budapesti Marriott Hotelben 2022. július 11-én. Palkovics László kijelentette, hogy a magyar kormány és az ipar szereplőinek kapcsolata magas szintű, és ezt a kiváló együttműködést a jövőben is folytatják.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Palkovics László új feladatairól: többször is beszéltem azóta Orbán Viktorral

Palkovics László nincs megsértődve a miniszteri lemondása körülményei miatt.

Nincs sértettség Palkovics Lászlóban amiatt, hogy tavaly szétszedték a minisztériumát, a sértettség szerinte amúgy sem „politikai kategória”.

Lemondása óta már többször is beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, elsősorban a hadiiparról és az egyetemekről

– derül ki a Telex interjújából.

A győri Széchenyi István Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke lemondását illetően elmondta, hogy a portfóliója feleződött, és így már nem tudta teljesíteni azt a feladatot, amit eredetileg kapott. „Ebben nincs több látnivaló.” A folytatásban számára az iparba való visszatérés volt az egyik út, de mivel maradtak részéről „elvarratlan szálak” az autóiparban – ahol sok évet töltött –, inkább az egyetemet választotta, ahol az autóipari mérnökképzés nagyon erős – közölte.

Az interjúban szóba került az is, hogy az egyetemi kuratóriumokban kormányközeli emberek is helyet kapnak. Palkovics László, megelőzve a kérdést, hogy a politika rátelepszik-e a kuratóriumokra, kijelentette:

„ha a bölcs, ilyet semmiképp nem tesz. Mármint a politika.

Győrben nagyon színes a kuratórium összetétele. Egy modellváltott egyetem működését úgy lehet elrontani, ha megpróbáljuk vállalatként működtetni. Az viszont nem megy, mert az egyetem az egyetem” – fogalmazott.

A kuratórium elnöke beszélt arról is, hogy szerint a kormány meg fog állapodni az EU-val. De „nem ez a kérdés, sokkal inkább az, hogy az ilyen nyomásgyakorlás nem fair” – jegyezte meg. Mint mondta, sokan úgy véli, hogy az európai uniós választások mérföldkövet jelentenek majd, de ő bízik abban, hogy korábban megszületik a megállapodás. „Addig megegyezhetünk abban, hogy maradjon az Erasmus és a Horizont is – úgy, hogy mi finanszírozzuk –, és az EU nem bélyegzi meg a magyar egyetemeket.”

Szerinte amúgy adott ország, illetve az EU között lehet vita, de ennek célcsoportjává tenni az egyetemistákat és a kutatókat, őket büntetni, illetve velük nyomást gyakorolni,

„az már nem egyszerű történet”

Palkovics Lászlót mások mellett a MÁV problémáiról is kérdezték, amivel kapcsolatban – korábbi közlekedési miniszterként – nem érez felelősséget, mondván, az elmúlt hatvan évben nem indult annyi közlekedési projekt, mint 2010 óta. A vasúti társasági átalakítása nagy feladat, de szerinte Lázár János az a miniszter, aki tudja kezelni a helyzetet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×