eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

Új klímavédelmi adót javasolnak

A nairobi klímacsúcsot befejező afrikai vezetők globális szén-dioxid-adó bevezetését és a nemzetközi pénzintézetek reformját javasolják a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem finanszírozására szerdán kiadott zárónyilatkozatukban.

A háromnapos afrikai klímacsúcson a résztvevők főleg arról folytattak megbeszéléseket, hogy miképpen tudják megőrizni országaik természetes erőforrásait, hogyan fejlesszék a megújuló energiaforrások felhasználását, miképpen tudnak alkalmazkodni az egyre szélsőségesebb időjáráshoz, és ezeket az erőfeszítéseket miképpen lehetne finanszírozni.

A nyilatkozatban egy globális szén-dioxid-adórendszer bevezetésének támogatására szólították fel a világ vezető országait, amelynek része lehetne a fosszilis energiahordozók kereskedelmének, a tengeri szállításnak és a légi közlekedésnek valamilyen szén-dioxid-adója, plusz egy globális tranzakciós adó.

A klímacsúcson a szeptember második felében esedékes ENSZ-konferenciára és a november végén az Egyesült Arab Emírségekben megrendezendő COP28 környezetvédelmi ENSZ-csúcstalálkozóra szándékoztak felkészülni az afrikai országok.

Míg a kenyai kormány és az Afrikai Unió által közösen megrendezett csúcs szervezői inkább olyan piaci alapú megoldásokat szorgalmaztak, mint a szén-dioxid-kibocsátási kredit, a zárónyilatkozatban már

elsősorban a legnagyobb környezetszennyezőkkel szemben támasztanak pénzügyi követeléseket a szegényebb országok javára.

Annak ellenére, hogy Afrika a klímaváltozás legsúlyosabb hatásai közül többel is szembesül, az eddigi jelzések szerint a kontinens az ennek ellensúlyozásához szükséges 300 milliárd dolláros (109 ezer milliárd forint) pénzügyi támogatásnak mindössze a 12 százalékát kapja meg.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint jelenleg kéttucat országban fizetnek szén-dioxid-adót, de az adófajta ötlete egyelőre nem terjed a világban. William Ruto kenyai elnök kedden az Európai Unióban már régebben felvetett, de soha el nem fogadott tranzakciós adó ötletét említette követendő példaként.

Az Európai Bizottság 2011-ben vetette fel a tranzakciós adó bevezetését, de az nem szerepelt a javaslatában, hogy mire fordítanák ezt a bevételt. Bár a bizottság javaslata az unió Tanácsának jóváhagyása nélkül nem válhatott törvénnyé, egyes országok saját tranzakciós adót vezettek be, és továbbra is az adórendszer uniós kiterjesztését sürgetik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×