eur:
380.25
usd:
351.47
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Pixabay

Ennyivel több pénze lehetne - érkezhetnek a bankok új, "zsebbe vágó" értesítései

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Mint arról az Infostart korábban már beszámolt, egy kormányzati döntés értelmében a bankoknak személyre szóló tájékoztatást kell küldeniük ügyfeleiknek arról, mennyivel jobban járnának, ha a folyószámlájukon tartott pénzükből állampapírt vennének.

A kormány egységes tájékoztatást írt elő, melyben a banki folyószámla által elért éves kamatbevételt a Kincstári Takarékjegy, a Diszkont Kincstárjegy valamint a Bónusz Magyar Állampapír által elérhető éves bevétellel vethetik össze a családok.

"A családok hamarosan kezükbe vehetik azokat a banki tájékoztatóleveleket, amelyek segítenek az értékálló megtakarítások választásában. Mindenki egy könnyen értelmezhető táblázatban, számszerű példákon keresztül bemutatva láthatja majd, hogy mekkora bevételre tehetett volna szert, ha megtakarítását a biztonságos és magas hozamot adó állampapírokban helyezi el" - fejtette ki Túri Anikó közigazgatási államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

A kormányzati közlés szerint a családok védelme és a pénzügyi edukáció a cél, mindamellett azonban az is jelentős érv, hogy az államnak az egyelőre elmaradó uniós források miatt jól jön a lakosságok megtakarítása.

A tárca mostani közleményéből kiderül még, hogy a lakossági levél fel fogja hívni a figyelmet, hogy az állampapír-vásárlási lehetőségekről részletes információk a Magyar Államkincstár honlapján elérhetők, állampapír közvetlenül pedig az államkincstárnál vásárolható (vagyis nem a bankok általi értékesítést helyezte előtérbe a GFM közlése).

Korábban a kormányzat már felhívta a figyelmet az üggyel kapcsolatban arra, hogy az infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy 7 ezer milliárd forintnyi látra szóló bankbetét jelentősen veszít értékéből. A bankok tájékoztatása is része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a kormány növelni kívánja az állampapír iránti keresletet, amely egyrészt magas kamatot biztosít a kisbefektetők számára, továbbá az így elért kamatnyereséget is Magyarországon tartja.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban a minimálbéremeléshez képesti 10 százalékos emelésre számíthatnak a tanárok, felülvizsgálhatják a státusztörvény teljesítményértékelési rendszerét. A PISA-teszteken rossz eredményre számítanak a magyar diákoktól, melyet a koronavírus-járvány miatti nehézségeknek tulajdonítanak – többek között ezekről a témákról beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti meghallgatásán a Telex szerint.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×