eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2020. március 13-án. A városban 50 milliárd forintos beruházást valósít meg a német autógyártó cég.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Fábián Gergely: A magyar ipari termelés már felfelé tart

Az ipari növekedés motorja a járműgyártás és villamos berendezések gyártása lesz - erről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

A magyarországi ipari termelés volumene még mindig elmarad az egy évvel korábbitól, azonban már azt látjuk, hogy jövünk ki a mélypontból - mondta el az InfoRádióban Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

A politikus szerint ezt az igazolja, hogy a járműgyártásban és a villamosberendezések gyártásában pozitív számok jelentek meg még a legrosszabb időszakban is.

"Én azt gondolom, hogy az iparnak több olyan húzóágazata van, mint a járműgyártás, aminek köszönhetően mostantól már folyamatosan növekedést fogunk látni az ipar egészében - tette hozzá Fábián Gergely, aki szerint egyébként az ipari termelés növekedését hamarosan már érezhetően segíti a kereslet, a megrendelések emelkedése is.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy szerinte Magyarországon adottak ehhez a feltételek, mivel

a kormány sikeresen tompította az energiaárak elszabadulásának, az inflációnak és a kamatok megemelkedésének a negatív hatásait

az elmúlt időszakban. A magyar kormány beavatkozásai, ezeket a célterületeket próbálta meg tompítani, enyhíteni azokkal a kedvező kamatozású hitelprogramokkal is, amelyek közül sok az energiahatékonyságot segítette.

A politikus hangsúlyozta, biztos abban, hogy egy-két éven belül komolyan érezhető lesz a kormányzat ipart segítő programjainak a hatása. A kormány 10 ezernél vállalkozáson segített azzal, hogy átsegítette őket a drága, fixárú földgáz és villamosenergia szerződésekből az alacsonyabb árú szolgáltatási szerződésekbe.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy a tervek szerint a háborús helyzet elmúlása után a kormányzat már középtávon is a zöldenergia termelésének és az energiahatékonyságnak a növelésére törekszik a fejlesztési és támogatási programjaival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×