eur:
389.33
usd:
361.5
bux:
68509.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Üzent a kormány az átalányban fizető gázfogyasztóknak

Már a Kormányinfón is téma volt azoknak az átalányban fizető gázfogyasztóknak az ügye, akik az MVM jelleggörbéje miatt a nyári hónapokban százezres számlákat kapnak.

Sokan kapnak most horribilis számlát olyanok, akik állítják, nem lépték át a határt. Mi a helyzet? - tették fel a kérdést a Kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy több ezer, egyes vélemények szerint több tízezer átalánydíjas fogyasztó kapott a nyári hónapokra százezer forintnál magasabb gázszámlát. Azokról van jellemzően szó, akik 1500 köbméternél többet fogyasztanak évente. Sokan közülük amúgy beleférnének az 1729 köbméteres (egész pontosan MJ-ban kell számolni) támogatott kategóriába.

Gulyás Gergely válasza szerint "...sokan vannak olyan helyzetben, hogy egyszerre csak átlépték a rezsicsökkentett összeg határát. Az átalányosok közül 90 ezer ügyfelet érint a vonal átlépése. A többieket azonban nem. A 90 ezer embernél speciális szabályok kellenek, ezért

12 havi részletfizetésre lett lehetőség".

Korábban az Infostarton az elsők között foglalkoztunk a témával, amely ennél sokkal bonyolultabb.

A hvg.hu is írt az ügyről. A lap úgy értelmezi a helyzetet, hogy az anomáliát az okozza, hogy a „rezsicsökkentési év” augusztus 1-jétől július 31-éig tart, és erre az időszakra határozták meg a csökkentett áron felhasználható gáz és áram mennyiségét. Ez az időszak pedig nem csupán a naptári évvel, de a legtöbb fogyasztó számlázási évével sem esik egybe. Ez a cikk szerint azért szarvashiba a szabályozói oldalról, mert az átalányosok egy előre megbecsült éves fogyasztást osztanak el egyenletesen, hogy minden hónapban ugyanannyit fizessenek. Az éves fogyasztói elszámolás azt lenne hivatott ellenőrizni, hogy helyes volt-e a becslés: túlfizetés esetén visszatérítés jár, alulfizetés esetén pedig újabb számlát állítanak ki.

Már a múlt év őszén létrejött egy zárt Facebook-csoport, ahová özönlenek a panaszos levelek, van közöttük kimondottan kétségbeesett. Itt az javasolják a csoportot létrehozók, hogy a nyári hónapokra az érintett kérje a számla törlését és állítsa át a fogyasztást akkora összegre (praktikusan köbméterre), amely megfelel az átalánynak.

Az Infostart is kérdezett a csoportban. Arra a kérdésünkre, hogy aki mégis befizeti ezeket a bődületes, olykor 100 ezres összegeket, az mire számíthat. A válasz szerint itt becslés történik, és ha a fogyasztó befér a rezsivédett keretbe, akkor a következő, praktikusan

2024-es éves elszámoláskor visszakaphatja a pénzét.

A kérdés már csak az, hogy mekkora lesz a támogatott gázmennyiség? Jelenleg ugyanis ezt július 31-ig határozták meg. Lantos Csaba május 8-án egy Facebook-videóban azt mondta, hogy "egész évben, így a következő fűtési szezon elején is marad a jelenlegi támogatási rendszer". Arról azonban nem volt szó, hogy pontosan mekkora lesz a támogatás, hiszen azt eredetileg az átlagfogyasztáshoz szabták.

Májusban arról írtunk, hogy "az emberek 22,4 százalékkal, a gazdaság pedig 26 százalékkal fogyasztott kevesebb földgázt 2022. október 15. és 2023. április 15. között, mint a megelőző azonos időszakban". Így az sem zárható ki, hogy lejjebb viszik az átlagot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×