eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A kitermelt kőolajat fejtik át szállítójárműbe a Mol vecsési Vecsés-2 olajkútja bemutatásán 2022. november 28-án. A Mol, amely jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a júliusban elkezdett kutatófúrások sikerrel zárultak. Vecsésen november 11-én kezdődött meg a próbatermelés, mára naponta 100 köbméternyi (csaknem 600 hordónyi) olaj kitermelése zajlik, amelyet naponta tartálykocsikkal, a várost elkerülve szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Mellbevágó számok, így spóroltak télen az emberek a gázzal

A földgázfogyasztás az október közepétől április közepéig tartó időszakban az eggyel korábbi fűtési szezonhoz képest 24,5 százalékkal, a felhasznált villamosenergia mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon.

Az emberek 22,4 százalékkal, a gazdaság pedig 26 százalékkal fogyasztott kevesebb földgázt 2022. október 15. és 2023. április 15. között, mint a megelőző azonos időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal kalkulációja szerint a háztartások felhasználása mintegy 750 millió köbméterrel, 2,5 milliárd köbméterre, az ipari és intézményi szereplőké közel 1,25 milliárd köbméterrel, 3,4 milliárd köbméterre csökkent.

A negyedével alacsonyabb összes fogyasztás

2 milliárd köbméterrel marad el a tavaly tavasszal zárult fűtési szezonban mért értéktől.

Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló számítás villamos energiából 7,5 százalékos, nagyságrendileg 1900 gigawattórás megtakarítást mutat a teljes fűtési szezon hat hónapjára.

A g7.hu ezzel kapcsolatban arról ír, hogy a közhiedelemmel ellentétben az enyhe tél a fogyasztáscsökkenés durván tizedét magyarázza csak.

A gazdasági lap elemzése szerint a kisfogyasztóknál nagyon jól azonosíthatóan a rezsiemelést követően, a fűtési szezon kezdetén indult meg a csökkenés. Ami a gazdaságot illeti, ott a felhasználás csökkenését az ipar keresletének zuhanása okozta.

A Privátbankár arról ír, hogy kétéves mélypontja körül mozog az európai földgáz ára: a holland tőzsdén az irányadó TTf-földgáz megawattóránként 31,245 euró körüli áron forgott csütörtökön délelőtt, ami 2 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróértéknél. Tavaly nyáron volt olyan nap, amikor 339 euro volt a gáz ára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×